Duitse dakdekker blinkt uit met geventileerde gevels

De management team
Udo Wählen

De firma Wählen, die gevestigd is in Aken (Noordrijn-Westfalen), heeft al jarenlang een ijzersterke reputatie op het vlak van dakbedekking en gevelbekleding. Deze tweede specialisatie is bovendien niet van secundair belang, benadrukt Max Wählen: “We hanteren echt een dubbele focus. Zoals het merendeel van onze concullega’s in Duitsland zijn we niet enkel actief als dakdekker, maar ook als gevelbouwer. Gevels vormen een wezenlijk onderdeel van onze corebusiness en komen dan ook ruimschoots aan bod in de professionele opleiding van onze dakdekkers.”

“Samen met mijn broer sta ik – als achterachterkleinzoon van de originele oprichter – sinds kort aan het hoofd van de onderneming ‘Wählen. Das Dach. Die Fassade’”, vertelt Max Wählen. “Onze vader blijft van zijn kant actief betrokken bij de dagelijkse gang van zaken, zoals het een echt familiebedrijf betaamt. Sinds de oprichting in 1881 is de fakkel altijd van vader op zoon doorgegeven.”

Wat de onderneming eveneens bijzonder maakt, is de reikwijdte van haar knowhow op het vlak van gevels. Dit weerspiegelt zich ook in de omvang van het ‘Wählen’-team, want met een dertigtal medewerkers is de firma duidelijk rijker gestoffeerd dan gemiddeld in de sector. Bovendien is het personeelsverloop laag en investeert het bedrijf fors in opleiding, waardoor de interne kennis en expertise er alleen maar op vooruitgaan.

 

Geventileerde gevels: een belangrijke activiteit

“We spitsen ons al veertig jaar toe op de installatie van geventileerde gevels en maken daarbij al een dertigtal jaar gebruik van de Trespa-oplossingen. Gevelprojecten vertegenwoordigen de helft van ons activiteitenpakket. Ik denk dat we dan ook mogen zeggen dat we die specifieke materie tot in de puntjes beheersen. In 2019 hebben we circa 5000 m² geventileerde gevels geïnstalleerd, waarvan 75 % bekleed is met Trespa® Meteon®-panelen. Dit cijfer kan uiteraard van jaar tot jaar fluctueren, maar er is ook een andere factor die getuigt van onze competentie: de complexiteit van de projecten die we voor onze rekening nemen.”

‘Wählen’ deinst zeker niet terug voor minder ambitieuze projecten, maar heeft toch een voorliefde voor opdrachten die gepaard gaan met een technische uitdaging. “Als gevelbouwer kunnen we bijvoorbeeld rekenen op een erg goede klant – een winkelketen – waarmee we een langetermijnverbintenis hebben afgesloten. We onderwerpen hun vestigingen progressief aan een gevelrenovatie, waarbij we de bestaande façades vervangen door geventileerde gevels met Trespa® Meteon®-panelen. Deze realisaties geven vaak blijk van een opvallende trend: de gevels zijn alsmaar minder ‘conventioneel’. Zo realiseren we op dit moment in Keulen een façade die volledig uit driehoeken en trapeziums bestaat – echt spectaculair!”

 

Volwaardige partner voor de architect

In het kader van ambitieuze gevelprojecten is de architect de primaire gesprekspartner van ‘Wählen’. Vandaar dat de Duitse specialist vaak erg nauw betrokken is bij het ontwerp. “Als architecten gebouwen in een nieuw kleedje willen stoppen, hebben ze vaak een welomlijnd idee in gedachten, al weten ze niet altijd hoe ze het in de praktijk kunnen brengen. In dergelijke situaties komt onze ervaring uitstekend van pas”, onderstreept Max Wählen. «Dat we doorgaans de Trespa® Meteon®-panelen aanbevelen, heeft twee voor de hand liggende redenen: ze zijn makkelijk te implementeren en bieden ongeëvenaarde esthetische mogelijkheden. Getuige daarvan de verschillende ‘effecten’ – metaal, architectonisch beton, hout en nog veel meer – en de speciale afwerkingen, die de keuze nog verder verruimen (bijvoorbeeld Diffuse, Oblique en Specular in het Trespa® Meteon® Lumen-gamma). Bovendien zijn de panelen ook nog eens verkrijgbaar in diverse formaten.”

Als het aankomt op de realisatie van ‘extravagante’ façades, waarbij de rentabiliteit van het project niet in het gedrang mag komen, waardeert Max Wählen vooral de vier mogelijke formaten die Trespa aanbiedt (2550 x 1860 mm, 3050 x 1530 mm, 3650 x 1860 mm en 4270 x 2130 mm). “In dit opzicht heeft Trespa duidelijk meer dan een streepje voor”, stelt hij. “Door de zaagresten efficiënt te minimaliseren, vermijd je dat de kosten de pan uit swingen.”  

Een bijkomend voordeel: indien nodig zijn de afmetingen van de gevelpanelen snel en eenvoudig aan te passen op de werf. Het is bovendien niet nodig om de randen extra te behandelen. Ook het boren en installeren van de panelen verloopt vlot.

 

Unieke troeven

Max Wählen prijst eveneens de technische en esthetische veelzijdigheid van de Trespa® Meteon®-panelen, wat vooral van pas komt bij de realisatie van niet-alledaagse gevels. “Zo hebben we onlangs 6 mm dikke Trespa® Meteon®-panelen geplaatst op een gebogen façade. In die dikte beschikten de panelen over de nodige flexibiliteit om de gevellijn perfect te volgen. Dat zou onmogelijk geweest zijn met vezelcementplaten! Ook de look van de Trespa-panelen is zeer aantrekkelijk. Ze laten ons toe om op een erg subtiele manier verschillende afwerkingen te combineren – mat, gesatineerd en glanzend – en dat in een en dezelfde tint. Door op die manier met de lichtinval te spelen, verkrijg je een unieke dieptewerking.”

“Onze eigen hoofdzetel is een ander voorbeeld dat me voor de geest komt. We wilden het gebouw integraal uitrusten met een strakke matzwarte gevel. De Meteon® Lumen®-panelen voldeden aan al onze eisen. Matte afwerkingen zijn over het algemeen erg in trek, dus dat maakt dit productgamma extra relevant.” Het kan weleens voorvallen dat ‘Wählen’ in functie van het lastenboek gebruikmaakt van andere gevelmaterialen, zoals vezelcement, baksteen, metaal of – ondanks hun hogere kostprijs – GFRC-composietpanelen (Glass Fibre Reinforced Concrete). Toch grijpt de Duitse specialist vaak automatisch terug naar de Trespa-producten, zegt Max Wählen: “Geen risico op scheurvorming, een enorme flexibiliteit, uitzonderlijke resistentie tegen krassen en vlekken, een buitengewone stootvastheid …: in tal van situaties zijn de voordelen van HPL-compact materiaal simpelweg onevenaarbaar.”

De architecten die samenwerken met ‘Wählen’ zijn eveneens overtuigd van de troeven van dit bijzondere materiaal, dat op een ideale – en duurzame – manier aan uitermate diverse verwachtingen kan voldoen. Bovendien beseffen ze maar al te goed dat zulke gevelprojecten doorgaans uitmonden in bijzondere referenties.

 

Logistiek en opvolging: twee sterke punten

‘Wählen’ bestelt zijn Trespa-panelen bij Thyssenkrupp Plastics. De relatie tussen de gevelspecialist en zijn leverancier kan niet beter zijn, geeft Max Wählen aan: “Aangezien ze een erg grote stock hebben, moeten we soms minder dan drie dagen wachten op onze bestelling. Dat is allerminst de norm in ons metier. Desgewenst zorgt Thyssenkrupp ook voor de juiste dimensionering van de panelen – in functie van het design. Ik moet zeggen dat ze zeer reactief zijn: ooit bestelden we 1000 m² panelen op maat, om ze reeds drie dagen later te ontvangen. Voor grotere bestellingen kan de levertermijn oplopen tot circa vier weken, maar dat is nog kort als je het vergelijkt met tal van andere producten.”

Tot slot heeft Max Wählen niets dan lof voor de service en de opvolging van Trespa: “Niets beter dan een onverwacht probleem om de band tussen een leverancier en een klant op de proef te stellen. Onlangs hadden we een geventileerde gevel met 2000 m² Trespa® Meteon®-panelen geïnstalleerd op een nieuw kantoorgebouw in Mönchengladbach. Bij de levering was de uitverkoren afwerking – gemetalliseerd zilvergrijs met een sterk spiegeleffect – echter niet volledig uniform. We moesten dus snel op zoek naar een oplossing. Martin Holzer, de technisch-commercieel verantwoordelijke voor onze sector, kon ons niet meteen helpen, maar verwittigde wel onmiddellijk de fabriek. De Trespa-specialisten die ons dossier behandelden, maakten indruk met hun reactiviteit, hun vakmanschap en hun efficiënte manier van werken. Dit zeldzame euvel heeft ons in zekere zin gerustgesteld, want we zijn er nu eens zo sterk van overtuigd dat we in elke situatie op Trespa kunnen rekenen. En wees gerust: intussen ziet de gevel van dat gebouw in Mönchengladbach er piekfijn uit!”

Bron: Trespa
Deel dit artikel:
Onze partners