Duurzame verlichting met een nieuwe glans voor Staatsopera van Hamburg

De Staatsopera van Hamburg, een icoon van culturele geschiedenis sinds 1678, onderging recentelijk een significante modernisering van de zaalverlichting. Voor deze renovatie koos het operahuis voor de geavanceerde led-dubbelfocus-downlights van ERCO, wat resulteerde in een energiebesparing van ruim 80% en een aanzienlijke verbetering van de lichtkwaliteit.

De Staatsopera, met zijn rijke traditie en gevestigd aan de Dammtorstraße sinds 1827, streeft continu naar het behoud van zijn historische waarde terwijl het moderne technologie integreert. De keuze voor ERCO's ledverlichting was gebaseerd op meerdere factoren waaronder energie-efficiëntie, uitmuntende lichtkwaliteit en het gemak van integratie in het bestaande gebouw, dat onder monumentenzorg valt.

Naadloze integratie met bestaande architectuur

De nieuwe verlichting, bestaande uit Atrium led-dubbelfocus-downlights, is speciaal ontworpen voor hoge ruimtes zoals de auditoriums en biedt superieur visueel comfort en een excellente kleurweergave. Dit zorgt ervoor dat het dieprode fluweel van de stoelen en de rijk gedecoreerde interieurs in hun volle glorie te zien zijn, geheel in lijn met de eisen van monumentenzorg.

Optimale dimbaarheid voor theatrale effecten

De verlichting in de opera is kritisch voor het creëren van de juiste sfeer tijdens voorstellingen. ERCO’s verlichtingsoplossingen, voorzien van DMX-drivers, bieden een uitzonderlijk en traploos dimgedrag van 100% tot 0,1%, essentieel voor naadloze overgangen in licht tijdens optredens. Dit is cruciaal voor de integratie met de toneelverlichting en voor het vastleggen van storingsvrije digitale opnamen.

Energie- en onderhoudsbesparing

Naast het verlagen van het energieverbruik met meer dan 80%, heeft de overstap naar ERCO led-verlichting de warmtebelasting in de zaal verminderd, wat bijdraagt aan een comfortabelere omgeving voor zowel artiesten als publiek. De lange levensduur en hoge betrouwbaarheid van de leds verminderen de noodzaak voor frequente vervangingen en onderhoud, wat zorgt voor lagere operationele kosten en minder verstoringen.

Effectieve projectuitvoering en ondersteuning

ERCO’s betrokkenheid bij het project ging verder dan alleen het leveren van hoogwaardige verlichtingsoplossingen. Vanaf de proeffase tot de definitieve installatie bood ERCO uitgebreide ondersteuning, waardoor de renovatie soepel en volgens strikte tijdschema’s verliep, met respect voor zowel de artistieke als technische eisen van de Staatsopera.

Bron: ERCO
Deel dit artikel:
Onze partners