Ecologisch verantwoorde en brandveilige gevelisolatie

De buitengevel van het hoogste woongebouw in Lokeren is ingrijpend gerenoveerd. De kenmerkende grauwe betonnen gevel is warm en brandveilig ingepakt met ROCKWOOL Rockvent isolatie en aangekleed met Rockpanel Metals gevelpanelen die het flatgebouw een bijzondere uitstraling geven. 

“De toepassing van Rockvent Dual is een ecologisch verantwoorde keuze die past bij het duurzame beleid dat we met ons bureau willen uitdragen.” Dit statement is afkomstig van Bart Vanden Driessche van BLAF Architecten, het bureau dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de gevelrenovatie van het hoogste woongebouw in Lokeren. Behalve de recycleerbaarheid van rotswol isolatie roemt de ontwerper de optimale brandveiligheid van de isolatieplaten van ROCKWOOL voor geventileerde gevels.

 

Eindeloos recycleerbaar

De flat aan de belangrijkste invalsweg van Lokeren is beeldbepalend met haar twaalf verdiepingen. Toen BLAF Architecten de opdracht gegund kreeg om een nieuwe geïsoleerde gevel te ontwerpen, bood dit gelijk kansen voor een moderne esthetische verfraaiing. “We wisten gelijk dat we het gebouw niet alleen duurzamer en energiezuiniger wilden maken, maar ook levendiger en moderner”, aldus Vanden Driessche en projectarchitect David Leune die samen met hun team op zoek gingen naar een plaatmateriaal dat deze wensen in vervulling liet gaan. BLAF Architecten kwam uit bij de Premium Metals gevelpanelen van Rockpanel met metallic glanscoating die qua kleur op wens van de klant gemaakt zijn."

Daarnaast speelde het circulaire aspect een essentiële rol bij de keuze voor de achterliggende Rockvent Dual isolatieplaten van ROCKWOOL. De rotswolproducten uit basalt zijn eindeloos recycleerbaar, zonder in te boeten aan kwaliteit op korte en lange termijn.

 

Optimale brandveiligheid

Het architectenbureau is verheugd met de gecombineerde toepassing van de rotswolisolatie van ROCKWOOL en gevelbekleding van Rockpanel. “We hechten veel waarde aan het gebruik van ecologisch verantwoorde materialen, zoals rotswol. Bovendien is het materiaal onbrandbaar; cruciaal voor een hoogbouwproject als dit. De Rockvent Dual isolatie is in combinatie met de aluminium achter de constructie en de gevelpanelen van Rockpanel getest op brandveiligheid en voldoet aan Euro-brandklasse A2. Er was B gevraagd, maar we kregen dus A2 en dat was meer dan vereist in de aanbesteding.” Om precies te zijn: A2-s1, d0; de totale gevelconstructie is praktisch onbrandbaar en de kans op brandoverslag via de spouw wordt tot een minimum beperkt.

De mate van brandveiligheid heeft voor hoofdaannemer Francovera en montagepartner Tectum Group de doorslag gegeven om voor Rockvent Dual te gaan. “In de aanbesteding was een minerale wol voorgeschreven en in dat geval is ROCKWOOL zeker en vast de beste keuze als het om brandveiligheid gaat”, zegt regiomanager Pieter den Haese van Tectum Group. “In dat licht bezien is de gecombineerde toepassing van de Rockvent Dual en Rockpanel perfect geweest.”

 

Advies & verwerking

Er waren volgens Den Haese ook andere factoren die in het voordeel van ROCKWOOL uitvielen. “We hebben al jarenlang een goede relatie met het bedrijf en veel ervaring met haar rotswolproducten. We kennen de producteigenschappen er wordt altijd volgens klantspecificatie geleverd. De adviseurs van ROCKWOOL leveren goede advisering en de gewenste ondersteuning, maar vaak weten we wel hoe het materiaal moet worden toegepast.”

Verder roemen Tectum Group en Francovera de verwerking van zowel de gevelpanelen van Rockpanel als de Rockvent Dual isolatieplaten. Het flatgebouw in Lokeren heeft een verre van rechte buitengevel en de rotswol producten moeten op tamelijk veel punten in het buitenblad worden verankerd. Het kostte volgens Jeroen Verdonck van Francovera veel tijd en energie om de aluminium achter constructie te engineeren en te verwerken. “Het uitlijnen van de gevel op enkele honderden ramen en andere gevelelementen was complex. Bovendien moesten we rekening houden met diverse formaten gevelpanelen.”

In dat geval was het mooi meegenomen dat een grote hoeveelheid isolatieplaten en gevelbekledingspanelen - in totaal circa 3.000 m² - makkelijk bewerkbaar en relatief snel verwerkbaar zijn. “Je snijdt de isolatieplaten makkelijk in de gewenste maat met traditioneel snijgereedschap. Als de lijnen goed zijn uitgezet, is de montage een relatief eenvoudige klus. We zien dat de isolatie zeer mooi strak aansluit op de ramen, deuren, ankers en hoeken, waardoor er geen koudebruggen ontstaan”, aldus Den Haese.

Bron: Rockwool
Deel dit artikel:
Contacteer Rockpanel
Onze partners