Een gevestigde Orde? De Vlaamse Raad gaat 5 maal in dialoog

In het kader van 60 jaar Orde van Architecten organiseert de Vlaamse Raad in 2023 een reeks van vijf publieke debatten, gemodereerd door Goedele Wachters. Telkens wordt een gevoelig thema aangepakt, samen met ervaringsdeskundigen en met het oog op een ingrijpende modernisering. Elk thema wordt ingeleid door een vakexpert.

Het eerste deel van deze vijfdelige debatreeks vindt plaats op 26 januari in het Havenhuis in Antwerpen. Onder het thema Architect’s monopoly kijkt de Orde samen met de aanwezigen naar de huidige architectenwet, de beruchte wet van 1939. Waar liggen de zwakheden en hoe moeten ze worden weggewerkt? Wat met de beperking van het monopolie in relatie tot de verplichte controle? Wat met de onverenigbaarheid architect-aannemer?

In deel twee van de debatreeks neemt de Orde we de handschoen op voor een inclusievere benadering van de architectenstage. Daarna laten worden een aantal jonge en veelbelovende bureaus aan het woord gelaten: wat verwachten zij van de omkadering van hun beroep en van de discipline architectuur? Vervolgens legt de Orde zichzelf en zijn werking onder de loep. En in het vijfde en laatste deel gaat de Orde dieper in op de essentie van het architect-zijn.

Programma:

Telkens van 19 tot 22 uur. Architect@Work van 17.30 tot 19.30 uur.

Donderdag 26 januari 2023 | Havenhuis, Antwerpen
Architect’s monopoly? - Over het openbreken van de beruchte wet ‘39

Donderdag 30 maart 2023 | Hogeschool PXL, Hasselt
Internship improved - Nieuwe paden voor een volwassen stageproces

In deel 2 van deze reeks bepleit de Orde een stapsgewijze hervorming van de stage. Verzelfstandiging, verbreding en verspreiding vormen het uitgangspunt.

Donderdag 11 mei 2023 | Architect@Work, Kortrijk
Young wolves’ view - Jonge architecten, hun ambities en verwachtingen

Wat verwachten jonge bureaus van de omkadering van hun beroep en van de discipline architectuur? Waar liggen de belangrijkste noden en uitdagingen?

Donderdag 21 september 2023 | De Warande, Brussel
Provincialism <=> Globalisation - Naar een betere Orde van Architecten

Het thema van het vierde luik van de reeks behandelt het vraagstuk rond de noodzaak van nabijheid. Er wordt ook dieper ingegaan op de werking van de Orde: hoe efficiënt en transparant is ze? 

Donderdag 9 november 2023 | Gent
Architecture, (as) a mindset - Architect worden. Architect zijn. Architect blijven

Een Europese studie wees uit dat 40% van de afgestudeerde architecten deels of helemaal werkzaam zijn buiten het klassieke veld van de architect-ontwerper-bouwer. Is er een verschil tussen architect-zijn en zich architect-voelen?

Meer informatie en inschrijven voor deze evenementen via deze website

Bron: Orde van Architecten - Vlaamse Raad

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage