Een intelligent huis met Gira

Om woningen energiebesparend, gebruiks- en onderhoudsvriendelijker te maken, moeten woningen zelf wat intelligenter worden. Gira stelt zijn KNX/EIB-systeem voor waarin onder andere de verlichting zich aan het daglicht aanpast en alleen maar brandt als er iemand aanwezig is. De verwarming zal ook automatisch naar een lagere stand gaan zodra het huis detecteert dat er een raam openstaat en een defecte verwarmingsketel meldt zichzelf via sms. Om dit te kunnen integreren moet dit al ingepland zijn bij het ontwerp van de woning.


Om woningen energiebesparend, gebruiks- en onderhoudsvriendelijker te maken, moeten woningen zelf wat intelligenter worden. Gira stelt zijn KNX/EIB-systeem voor waarin onder andere de verlichting zich aan het daglicht aanpast en alleen maar brandt als er iemand aanwezig is. De verwarming zal ook automatisch naar een lagere stand gaan zodra het huis detecteert dat er een raam openstaat en een defecte verwarmingsketel meldt zichzelf via sms. Om dit te kunnen integreren moet dit al ingepland zijn bij het ontwerp van de woning.


Intelligente techniek helpt energie te besparen. Met het KNX/EIB systeem van Gira kan energiebeheer worden gerealiseerd dat nauwkeurig op de behoeften van de bewoners is afgestemd. De huistechniek kan onder andere worden aangestuurd via de Gira Control 19 Client.

 


Het zenuwstelsel van de woning

Met het KNX/EIB-systeem van Gira heeft de woning een op de toekomst voorbereid elektronisch zenuwstelsel dat aan de wereldwijd aanvaarde KNX-standaard beantwoordt. Via dit zenuwstelsel communiceren de afzonderlijke componenten in de woning met elkaar om zo het huis niet alleen gebruiksvriendelijker te maken, maar ook efficiënter in energieverbruik.
Met dit systeem wordt het ook veiliger om de woning te gebruiken. Zo ontstaat de mogelijkheid om deuren te openen en te sluiten met een vinger op een touch screen. Of als er getwijfeld wordt of het koffiezetapparaat was afgezet bij vertrek, is er nog de mogelijkheid om die uit te schakelen via een mobiele applicatie op de iPhone.


Intelligente bediening

Via het KNX/EIB-systeem kunnen de slimme functies individueel op elkaar afgestemd worden. En op elk moment kunnen die ook gewijzigd worden. De bediening werkt via een Gira tastsensor, via touchpanels op de wand of mobiel onderweg via iPhone, iPod touch of iPad. Een lichte vingerdruk is voldoende en er ontstaan complete lichtscène's of de zonlichtbeschermingsfuncties in het huis worden praktisch op elkaar afgestemd. Deze functies kunnen ook automatisch werken: buitentemperatuur, lichtinval, regen of wind worden met sensoren gemeten – waarop bijvoorbeeld de verwarming energiebesparend wordt geregeld.

Het KNX/EIB-systeem biedt talrijke oplossingen voor optimalisatie van het resourcegebruik door een gebouw en voor visualisatie van het actuele energieverbruik.


Intelligente entertainment

Zelfs het home entertainment kan slim in de techniek worden geïntegreerd: Gira en de Zwitserse audiospecialist Revox hebben samen talrijke overtuigende oplossingen ontwikkeld die zich ook visueel naadloos in hoogwaardige woonconcepten laten inpassen.


Met Gira HomeServer/FacilityServer apps kan de complete gebouwentechniek mobiel onderweg of vanuit een willekeurige ruimte in het gebouw worden bediend – bijvoorbeeld met een iPhone.

 


Gira contacteren

Wie zich in meer detail wil laten informeren over de mogelijkheden kan contact opnemen met een van de meer dan 150 Gira systeemintegrators. Zij zijn te vinden onder www.gira.de/systemintegratoren.

Ook zijn er meer dan 30 Gira Revox Studio's in Duitsland en Oostenrijk. Onder het motto "Bekijken, aanraken, uitproberen" hebben opdrachtgevers bij nieuwbouw en renovatie de gelegenheid de producten en mogelijkheden van intelligente techniek "live" te testen. Meer daarover onder www.gira-revox-studios.com.

 

Beelden: www.gira.com

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage