Eerste spadesteek voor uitkijkplatform Westerpunt in De Panne (studio MOTO)

Vorige week werd in De Panne de eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van Westerpunt, het nieuwe uitkijkplatform op het meest westelijke punt van ons land. Het uitkijkpunt werd ontworpen door het Gentse architectenbureau studio MOTO en kadert in het project Horizon 2025 van de Provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Westerpunt valt weldra te bewonderen én te beklimmen op het einde van de wandeldijk op het strand richting Frankrijk, een unieke locatie die de wandelaar een totale landschapsbeleving biedt.

Het uitkijkpunt van studio MOTO is een geometrische, luie trap die je vanop de wandeldijk mee de hoogte inneemt. Hij laat je uittorenen boven het strand, om je dan weer verder mee naar beneden te nemen naar het lager gelegen strand of de dijk. Het verbindt symbolisch de zee met de duinen, de natuur met de kust, de bewoners met elkaar. Kortom, zowel visueel als gevoelsmatig wordt je als bezoeker in contact gebracht met alle elementen van de omgeving.

 

Iconisch ontwerp

De ligging, net naast de duinen en het Westhoekreservaat, staat garant voor een adembenemend uitzicht van 360 graden. Burgemeester van De Panne, Bram Degrieck: “Het ontwerp is iconisch en zal ongetwijfeld een bijzonder merkpunt worden aan de Vlaamse Kust. De architecten en ingenieurs zijn erin geslaagd om een technisch hoogstandje uit te tekenen dat de natuurelementen zal moeten kunnen doorstaan.”

Het uitkijkpunt wordt volledig in beton gerealiseerd: een robuust materiaal dat qua kleur en structuur mooi aansluit bij het strand en de duinen en dat bovendien opgewassen is tegen het agressieve zeeklimaat. Bij springtij wordt de ingang op het strand immers overspoeld door zeewater. “Eens gerealiseerd wordt het Westerpunt een baken, een ijkpunt op een deugddoende strandwandeling,” besluit de burgemeester.

Bron: Gemeente De Panne & Studio MOTO
Deel dit artikel:
Onze partners