Energetisch ramen renoveren met inschuifmontage Finstral

In Europa zijn alle lidstaten verplicht om energetisch renoveren te promoten. Tot vandaag wordt jaarlijks slechts één procent van het gebouwenbestand gerenoveerd. En dus zal Europa een tandje moeten bijsteken. Dit kan door slimme methodes in te schakelen binnen het renovatieproces, zoals de inschuifmethode van Finstral. Deze methode maakt het vervangen van verouderde ramen een stuk eenvoudiger. Aan de stadsrand van Erfurt werden alvast 1359 ramen vervangen met deze methode.

Aan de rand van Erfurt in een wijk met prefabflats werden drie flatgebouwen door Finstral onder handen genomen. In totaal werden meer dan 1300 ramen in 144 verhuurde woningen vernieuwd. En dit met slechts zes monteurs op drie maanden tijd.

 

hele klus

Het vervangen van ramen in grote gebouwen die al in gebruik zijn, is steeds een hele klus op vlak van organisatie. Zo moeten er stellingen en puincontainers geplaatst worden, woningen en kantoren tijdelijk ontruimd worden en de meubels bij elkaar geschoven en met dekzeilen tegen vuil en stof beschermd worden. Vervolgens breken ze de oude ramen en vensterbanken uit voordat de nieuwe ramen met pleisterwerk bevestigd worden. Hierna kan de schilder aan de slag en wordt het gebouw opgeruimd.

Indien er tijdens de bouwfase geen beschadiging is opgelopen, dan zullen er zich geen problemen vormen tijdens de inspectie. In de realiteit ziet dit er vaak anders uit. Het is erg tijdrovend om bestaande gebouwen te renoveren. Zo moeten er gemiddeld zeven tot negen ramen per woning vervangen worden, wat doorgaans één volledige dag in beslag neemt. Dit zorgt voor geluidsoverlast, vuil en gebouwen die nog eens weken in de steigers staan.

 

flatgebouw erfurt

Bij het project in Erfurt ging het er anders aan toe. Op de tweede verdieping van het flatgebouw betraden zes raammonteurs de woning waar negen ramen vervangen moesten worden. Van witte kunststof met ventilatiegaten in het onderste raam en dubbele isolerende beglazing zonder coating. Op voorhand hebben de huurders de gordijnen verwijderd en de vensterbanken vrijgemaakt zodat de monteurs vlot konden starten met hun werk. Met een mobiele hefbrug werden de oude raamvleugels uit het gebouw gehaald.

De nieuwe ramen werden uit de verpakkingen gehaald en met een elektrische schroevendraaier bevestigd. Dit zorgde voor minimale geluidshinder voor de buren. Hierna werden de nieuwe raamelementen via de hefbrug doorgegeven en de kamer binnengedragen, waar ondertussen de nieuwe compribanden en steunblokjes in het oude raam geplaatst werden. Vervolgens schoven en schroefden de monteurs de nieuwe ramen in de oude. En tot slot werden de nieuwe, profielloze vleugels geplaatst en afgestemd.

 

optisch verschil

Hierna kregen de huurders een uitleg over hoe ze de nieuwe ramen moesten bedienen. Na ongeveer tweeënhalf uur verlieten de monteurs de woning, zonder vuil of lawaai.

Optisch verschillende nieuwe kunststoframen bijna niet met de oude versie. Toch verbetert het driedubbele isolatieglas de isolatiewaarde van de woning aanzienlijk: van 3,0W/m²K naar 0,6. Moderne raamventilatie zorgt voor een constante luchtcirculatie zonder vervelende tocht en voorkomt dat er zich condensatiewater ophoopt aan de binnenkant. Dit was bij de oude ramen het geval. De ramen aan de zuidkant hebben bovendien beglazing met lichte zonwering, zodat de kamers in de zomer niet meer zo snel opwarmen. Bovendien werden de ramen uitgerust met veiligheidsgrendels waardoor inbrekers minder snel binnen raken.

 

eenvoudige inschuifprocedure

De eigenaar van het flatgebouw ging op zoek naar de ideale oplossing en koos voor de eenvoudige inschuifprocedure van Finstral.  

“De ramen van Finstral zijn zonder twijfel van uitstekende kwaliteit, maar die kunnen we ook bij andere fabrikanten krijgen. Voor ons maakt de inschuifmontage het verschil. Die methode zorgt er namelijk voor dat de organisatie van de werken veel minder moeite kost.”, zegt Birgit Heese, directie Erfurt van de afdeling Wonen voor de Oostelijke regio.

Timo Sachse, hoofd van de technische verkoop van Finstral in Duitsland, is ook blij met de samenwerking en vertelt waarom Finstral een goede keuze is voor vastgoedeigenaars.

“We hebben met zes monteurs vakkundig 1.300 vernieuwd op drie maanden tijd. Dat is vier tot zes keer sneller dan wanneer ramen op de normale manier vervangen worden. Het kost minder moeite, minder personeel en minder tijd. Voor veel vastgoedeigenaars klinkt de inschuifmontage in het begin te mooi om waar te zijn. Toch werkt Finstral al jaren met deze methode en kan het dus tal van succesvol vernieuwde ramen als referentie opgeven. En het worden er steeds meer. Als we de renovaties willen vlotter laten verlopen en de renovatiedoelen in heel Europa, ondanks het krappe aantal geschoolde krachten, willen behalen, dan hebben we meer innovatieve methodes zoals deze nodig.”

Bron: Finstral
Deel dit artikel:
Onze partners