Energy Saving Pioneers: “Sensibiliseren volstaat niet meer”

Nu Batibouw erop zit, reageert ook Energy Saving Pioneers op een artikel in Het Nieuwsblad waarin de Vlaamse Confederatie Bouw onlangs de isolatienormen in vraag stelde. “De overheid moet actiever inzetten op renovaties van woningen”, klinkt het de leden van Energy Saving Pioneers. 

“De isolatienormen voor nieuwbouwwoningen zijn zo streng geworden dat ze hun doel voorbijschieten en niet langer ecologisch zijn”. Dat liet Marc Dillen, de directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB), optekenen in Het Nieuwsblad. “Er is een optimum voor isolatie, dat wordt door meerdere onderzoeken gestaafd”, reageren de leden van Energy Saving Pioneers. “Maar laat ons ook nuanceren dat het optimum nog niet bereikt is. Er is nog een lange weg te gaan."

 

Totem

De drie Gewesten lanceerden op Batibouw Totem, een digitale interface waarmee de Belgische bouwsector aan de slag kan om de milieu-impact van gebouwen te objectiveren en te verminderen. "Een stap in de goede richting wat betreft milieu-impact, die in rekening moet gebracht worden bij het bouwen in de toekomst”, aldus Energy Saving Pioneers. “Daarbij mogen we echter elementen zoals akoestisch comfort, brandgedrag en een gezond binnenklimaat niet uit het oog verliezen.”

 

De overheid moet ervoor zorgen dat de energiezuinigheid van een woning meer doorweegt in de prijs.

 

Sensibiliseren volstaat niet

Een goed initiatief dus, maar de overheid moet volgens Energy Saving Pioneers actiever inzetten op renovaties van woningen. “De indicatoren van het Renovatiepact staan na drie jaar in het rood. Enkel sensibiliseren volstaat niet meer. De overheid moet ervoor zorgen dat de energiezuinigheid van een woning meer doorweegt in de prijs. Dat kan door een aanpassing van de registratierechten, het KI (of onroerende voorheffing) of een verlaging van de btw voor hernieuwbouw. Maar even goed door verplichtingen x jaar na aankoop of bij verhuur.”

 

 

Deel dit artikel:
Onze partners