EQUITONE krijgt centrale plek in sociale woongelegenheden Ten Wyngaerde

Project Ten Wyngaerde is een vervangingsbouw van sociale woongelegenheden in het centrum van de stad Antwerpen. Architect Dag Thielens van Architektenburo Thielens bv heeft getracht een energiezuinig, onderhoudsvriendelijk project uit te werken voor een gevarieerd publiek. Centraal in dit verhaal staan de EQUITONE [pictura] en [materia] gevelpanelen.

Energiezuinig, onderhoudsvriendelijk project voor gevarieerd publiek

Project Ten Wyngaerde is een vervangingsbouw van sociale woongelegenheden in het centrum van de stad Antwerpen. Het perceel bevat een hoofdbouw in de rij aan de straat met zeven lagen, een achterbouw tegen de achterliggende buur met vier lagen en twee losstaande zijgebouwen met woningen, allemaal gelegen rond een gemeenschappelijke binnentuin. Onder het volledige terrein bevindt zich een ondergrondse parking voor auto’s en fietsen.

“We hebben geprobeerd een energiezuinig, onderhoudsvriendelijk project uit te werken voor een gevarieerd publiek. Met appartementen van verschillende groottes worden familiesamenstellingen van alleenstaanden tot en met grote gezinnen samengebracht.

Twee specifieke doelgroepen kregen extra aandacht: ouderen die gebruik kunnen maken van het achterliggende zorgcentrum en kinderrijke families die het binnenstedelijk weefsel weten te benutten. Om aan te tonen dat deze bouwwijze ook geschikt is voor sociale woningbouw, is een deel van het project in houtskeletbouw uitgewerkt”, vertelt architect Dag Thielens van Architektenburo Thielens bv.

Detaillering verwijst naar oorspronkelijke naam ‘Ten Wyngaerde’

“Het geheel heeft een frisse uitstraling zonder te complex opgebouwd te zijn. Er mocht geen banaal beeld ontstaan en het mocht niet onderdoen voor andere bouwprojecten in de stad”, aldus Dag Thielens.

In de detaillering van het ontwerp wordt er verwezen naar de oorspronkelijke naam van het project: “Ten Wyngaerde”. Dat vertaalt zich in een diep groene bladkleur voor het metaalwerk (terrasbalustrade, trapleuning en buitenschrijnwerk) en een wijnbladperforatie in het hekwerk voor de poorten en tuinschermen.

“De EQUITONE gevelpanelen zijn zichtbaar bevestigd met schroeven in dezelfde kleur. Dat geeft bij sommige lichtinval een aantrekkelijk schaduwspel. We hebben echt gezocht naar een lijnenspel met de contrasterende voegen in de gevel. Dat is doorgetrokken naar het plafond van de branddoorgang”, vertelt Dag Thielens.

Robuust en fris gevelmateriaal van EQUITONE

“Het was een uitdaging om een coherent geheel van materialen samen te stellen, die een lichtkleurige basis hebben en toch geen plat plaatje opleveren. Vooral de straatkant diende een zo licht mogelijke kleurinvulling te krijgen. De keuze viel op een witte steen voor de hogere verdiepingen met een plint over het gelijkvloers en de eerste verdieping in witte prefabbeton met houtstructuur. De achterkant van de hoofdbouw werd volledig op identieke manier gematerialiseerd. De brandweerdoorgang in het midden van het gebouw werkten we af met witte gevelplaten. Dit materiaalgebruik is verdergezet in de gevelafwerking van de houtskelet volumes van de zijgebouwen. De achterbouw kreeg een warme wijnrode gevelsteen met een herhaling van de witte prefabbeton voor de uithangende terrassen”, legt Dag Thielens uit.

“Voor de gevel waren we op zoek naar een robuust, maar onderhoudsvriendelijk en fris materiaal, dat in zijn lichtheid gedragen kon worden door de houtskeletbouw. Al snel viel ons oog op de EQUITONE [natura] gevelpanelen. De luifels vroegen om een contrasterend en apart materiaal. Voor de accentuering van de luifels kwam de EQUITONE [materia] MA200 op het juiste moment. De ruwe structuur van het oppervlak gaf het gewenste effect en de kleur leunde bijzonder goed aan tegen de prefabbeton gevelelementen.”

Eerlijke materialen met anti-graffiti coating

“Het leuke aan de EQUITONE panelen is dat het een eerlijk materiaal is, dat zijn samenstelling niet verbergt. De platen tonen hun materialisatie en hebben geen bijkomende afwerking bij de versnijding nodig. Een bijkomende troef is dat de EQUITONE [natura] panelen met een anti-graffiti coating geleverd kunnen worden, zodat er geen extra behandeling meer nodig is”, besluit Dag Thielens.

Bron: Equitone

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage