Essens verenigingsleven krijgt nieuw vrijetijdscentrum met flexibele ruimtes en doordachte akoestiek (Archiles & ebtca)

© Archiles architecten - ebtca architecten
© Archiles architecten - ebtca architecten
© Archiles architecten - ebtca architecten
© Archiles architecten - ebtca architecten

Het ontwerpteam Archiles architecten - ebtca architecten heeft haar winnende ontwerp voorgesteld voor het nieuwe vrijetijdscentrum in de Antwerpse gemeente Essen. De polyvalente infrastructuur, gelegen in de groene dorpskern, overstijgt een standaard gebouw, met flexibele ruimtes voor diverse socio-culturele activiteiten en een doordachte akoestiek. De buitenruimte is naadloos geïntegreerd, met prioriteit voor zacht verkeer en duurzaamheid in al zijn aspecten. In april wordt de omgevingsvergunning ingediend en de gemeente hoopt in 2025 de bouwwerken te kunnen starten.

Als winnaar van de opdracht “Bouw van vrijetijdsinfrastructuur te Essen” is het team Archiles architecten - ebtca architecten trots haar ontwerp te kunnen tonen. De nieuwe doorgedreven polyvalente infrastructuur, gelegen in de groene dorpskern van Essen, moet een bruisende ontmoetingsplek worden die het bestaande socio-culturele aanbod op een kwalitatieve manier ondersteunt. Met dit nieuwe polyvalente vrijetijdscentrum zullen lokale verenigingen over een plek beschikken waar ze optredens, quizzen, restaurantdagen, concerten, theatervoorstellingen en lezingen kunnen organiseren.

 

U-vormige foyer

Naast een ruime zaal met een uitschuifbare tribune die plaats biedt aan 350 toeschouwers of 500 staanplaatsen, wordt er een U-vormige foyer gebouwd rondom de zaal. De foyer zal verschillende faciliteiten bevatten, waaronder tapinstallaties, toiletten, een vestiaire en een EHBO-kamer. Deze ruimte kan ook worden opgesplitst in compartimenten voor bijvoorbeeld vergaderingen. Bovendien zal er een overdekte buitenruimte zijn, ideaal voor openluchtactiviteiten. Artiesten zullen kunnen gebruikmaken van loges en er is voldoende opbergruimte voor materiaal voorzien.

 

Groen lint

Het gebouw wordt ook duurzaam en bijna energieneutraal. En het masterplan omvat een groen lint dat het park rondom de Sint-Antoniuskerk verbindt met de omgeving van de nieuwe zaal. De ruimte rond het parochiecentrum op de locatie in Statie zal worden onthard en ingezaaid, waardoor een groene zone ontstaat voor culturele evenementen tegen de zomer. De verwachting is dat de eerste steen van het nieuwe vrijetijdscentrum begin 2025 zal worden gelegd.

Bron: Archiles architecten, ebtca architecten & Nieuwsblad
Deel dit artikel:
Onze partners