Stad Turnhout krijgt duurzaam en aantrekkelijk sportcomplex als organisch deel van het Stadspark (ZJA & Archiles)

© ZJA
© ZJA
© ZJA
© ZJA

Met de indiening van de bouwaanvraag en het aanvangen van de voorbereidende sloopwerkzaamheden is de bouw van het sportcomplex in het stadspark van Turnhout officieel begonnen. Architectenbureaus ZJA en Archiles, in samenwerking met landschapsarchitect Studio Thomas Willemse, hebben de handen in elkaar geslagen om een uniek sportcomplex te ontwerpen dat naadloos opgaat in het groene stadspark van Turnhout. Het wordt een veelzijdig gebouw dat duurzaamheid en circulariteit centraal stelt.

Het sportcomplex kenmerkt zich door gebogen gevels die de natuurlijke lijnen van de paden volgen en bezoekers hartelijk verwelkomt. Bas Symons, project-architect bij ZJA, legt uit: “Dit nieuwe sportcomplex, centraal gelegen in het stadspark, smelt harmonieus samen met de natuur in het park. De afgeronde houten gevels versterken het gebogen lijnenspel van het park, terwijl de glazen klimtoren boven de eerste verdieping uittorent en een opvallend oriëntatiepunt vormt. Vooral ‘s avonds dankzij het licht dat het zal uitstralen.”

 

Duurzaamheid en circulariteit

Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp. Het complex is compact, goed geïsoleerd, voorzien van zonnepanelen op het dak en aangesloten op het warmtenet. Hout speelt een prominente rol, niet alleen in de gevelbekleding, maar ook in de opbouw, een deel van het dak en de gelamineerde houten liggers van de sporthallen.

Maar duurzaamheid gaat ook verder dan het uiterlijk. Bij dit project is het volledig geïntegreerd in elk aspect van het ontwerp. Dit omvat een energiezuinig lichtplan, doeltreffende isolatie en hergebruik van regenwater. Het draagt bij aan een verantwoorde waterhuishouding met een eigen waterberging en aansluiting op het watersysteem van het stadspark. Speciale aandacht is er voor het behoud van waardevolle bomen op de locatie.

 

Timing

Het sportcomplex zal haar deuren openen in de zomer van 2026 en een belangrijke aanwinst zijn voor de stad Turnhout. Het zal niet alleen sportliefhebbers aanspreken, maar zal ook een blijvende indruk achterlaten vanwege zijn duurzame karakter en architectonische charme.

Bron: ZJA
Deel dit artikel:
Onze partners