Nieuw sportpark Heizel wordt groene aantrekkingspool die zich plooit naar het landschap (ZJA, Atelier Ruimtelijk Advies & OMGEVING)

Het Heizelpark in het noorden van Brussel zal vanaf 2024 worden getransformeerd tot een nieuw sport- en stadspark. Het kloppende hart van dit park wordt gevormd door een multifunctioneel gebouw dat gerenoveerd en uitgebreid wordt. Met organische, afgeronde vormen en een groen dak voegt het gebouw zich elegant naar de contouren van het glooiende terrein. Architectenbureau ZJA tekende het ontwerp, in samenwerking met Atelier Ruimtelijk Advies, OMGEVING - landscape architecture urbanism, OSK-AR architecten en Witteveen+Bos. Het nieuwe sportcomplex zal sportfaciliteiten en een openbaar park naadloos integreren in het golvende landschap van het Heizelpark.

Ralph Kieft, architect-partner bij ZJA geeft uitleg bij het ontwerp: "Ons doel was om een sportcomplex te ontwerpen dat opgaat in het landschap, één geheel vormt met de padenstructuur en het golvende terrein. En waarbij de gebouwen een sterk afgeronde organische vormgeving krijgen. Met lichte en transparante constructies van staal en glas en de groene daken, voegt het uitnodigende sportcomplex zich op harmonieuze wijze in het omliggende landschap."

 

Stadspark met multifunctioneel sportcomplex

Het Heizelpark zal binnenkort de thuisbasis vormen van drie grote sportclusters voor atletiek, hockey en rugby. Het multifunctionele gebouw, dat centraal in het park ligt, zal kantoren huisvesten en omvat uitgebreide faciliteiten voor sport. Zoals de schietstand van de koninklijke Belgische federatie voor handboogschieten, een multisportzaal en kleedkamers voor sportievelingen in het park. 

Daarnaast komt er ook een grand café met een schitterend uitzicht op het park. Daarmee biedt het complex voor zowel sporters als parkbezoekers variatie en een veelzijdige ervaring. Onder het park wordt een parkeergarage voor auto’s en fietsen gerealiseerd.

 

Duurzaam waterbeheer

Net als andere steden kampt Brussel met een waterbergingsprobleem. Door een slim ontworpen systeem, zal het nieuwe sportpark bijdragen aan een oplossing voor het waterbeheer. Hemelwater vloeit via een cascade naar een ondergrondse waterberging. Niet alleen duurzaam, maar ook bevorderlijk voor de natuur en belevingswaarde van het park. Het water wordt gebruikt voor besproeiing in het park zelf en andere locaties in de omgeving.

 

Groene oase in de stad

Het nieuwe sportpark in het Heizelpark is straks meer dan alleen een sportfaciliteit. Het wordt een groene aantrekkingspool in het hart van de stad. Met een waterspiegel, de grootste in Europa, een speeltuin voor kinderen en een calisthenics zone, wordt het park een ontmoetingsplek voor zowel sportievelingen als gezinnen. Dankzij een uitgebreide beplanting met inheemse vegetatie kunnen stadsbewoners en bezoekers verkoeling, rust en ontspanning vinden in dit rijkelijk gevarieerd park.

Het ontwerp is erop gebaseerd de sportclusters compact te houden en het openbare park zo groot mogelijk. Waarbij de zicht- en looplijnen van het openbare parkgedeelte op een heldere en directe manier toegang tot de sportvelden geven en voor de bezoekers die langs de gebogen lijnen van de paden wandelen, altijd zicht op beide zones hebben, een visuele verbinding tussen openbare ruimte en clubterreinen. Zo wordt het Heizelplateau een elegante stadstuin, voor zich ontspannende en actieve stedelingen, een metropool als Brussel waardig.

 

In samenwerking met OSK-AR architecten en Witteveen+Bos | Opdrachtgever: NEO CVBA (een bedrijf waarvan de Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest aandeelhouders zijn) | Cofinanciering: NEO CVBA en de stad Brussel

Bron: ZJA
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners