Expo BWMSTR Label 023 StadsStalling toont mogelijkheden modulaire fietsenstalling

Basisopstelling van de fietsenstalling
Simulatie van de fietsenstallingen in de residentiële straat
Basisconcept van de fietsenstalling

In de tentoonstelling StadsStalling onderzoeken het architectenbureau Rooilijn en Atelier Scheldeman de mogelijkheden voor een modulaire fietsenparking die ook voor andere zaken kan worden gebruikt. Het is een plek voor stedelijk tuinieren, sporten, picknicken... De onderzoekers voorzien constructies die functioneel zijn maar ook bijdragen aan een groenere publieke ruimte. Ontmoetingen tussen de verschillende gebruikers staan centraal. De Vlaamse Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut bestendigen het onderzoek van de architecten met een bouwmeesterlabel. Ontdek het resultaat vanaf 14 oktober in De Singel.

Nood aan een nieuwe visie op fietsenparkings

Er wordt meer en meer gefietst in en rond onze steden. Het aantal fietsen neemt explosief toe en de kwaliteit van de fietsen stijgt. Waar het vroeger ging om roestige tweewielers zijn er nu gesofisticeerde fietsen in alle vormen en maten: bakfietsen en fietskarren, hoogtechnologische speed pedelecs, cargobikes, deelsteps, deelscooters... De stallingsmogelijkheden evolueren echter niet mee en her en der ontstaat er een chaotische wildgroei.


Toolbox

Rooilijn en Atelier Scheldeman ontvingen voor hun onderzoek naar modulaire stadsstallingen het Bouwmeester Label (BWMSTR Label), een instrument van de Vlaamse Bouwmeester en het VAi om vernieuwende en beleidsrelevante ideeën op te pikken en zo ongevraagd onderzoek te ondersteunen in zijn prille beginfase. Dankzij het label konden Rooilijn en Atelier Scheldeman een toolbox voor modulaire fietsenstallingen ontwikkelen. Het resultaat is een set van elementen die samen een fietsenstalling vormen. Luc Roegiers (Rooilijn): “Onze fietsenstalling is geen vaststaand object. Ze is aanpasbaar volgens de noden en wensen van de gebruikers. Bovendien bestaat het uit herbruikbare materialen, het is dus ook nog eens circulair.


Bouwmeester Label

StadsStalling is een van de onderzoeksprojecten die in 2020 van de Vlaamse Bouwmeester en het Vlaams Architectuurinstituut het Bouwmeesterlabel (BWMSTR Label) ontvingen. Het BWMSTR Label wil vernieuwende en beleidsrelevante ideeën oppikken vanuit de onderzoeks- en ontwerppraktijk, en zo ongevraagd onderzoek ondersteunen in zijn prille beginfase. 

De tentoonstelling StadStalling vindt plaats van 14 oktober 2022 tot 12 maart 2023 in De Singel, Antwerpen. De expo wordt geopend met een vernissage op 13 oktober. Klik hier voor meer info. 

Bron: VAi
Deel dit artikel:
Onze partners