EXPO. Ontdek de finalisten van de Architectuurprijs Leuven 2023 via tentoonstelling en publicatie

Om de vier jaar bekroont de stad Leuven de beste architectuur op haar grondgebied met de Architectuurprijs Leuven.​ Uit een shortlist van 22 genomineerde projecten werden vijf finalisten gekozen. Een vakjury en een publieksjury maken op 11 oktober hun winnaar bekend. Stad en Architectuur vzw, die de prijs organiseert, stelt alle genomineerde projecten aan het publiek voor in een tentoonstelling en een publicatie.

Met de Architectuurprijs Leuven bekroont de stad Leuven de beste architectuur op haar grondgebied. De prijs, intussen aan haar achtste editie toe, toont dat architectuur in Leuven leeft. Architectuur evolueert immers continu; de stad is nooit ‘af’. Alle genomineerde projecten van de Architectuurprijs Leuven bieden een inspirerend antwoord op belangrijke ontwerpuitdagingen die de afgelopen vier jaren op tafel lagen. Met deze prijs zoekt de stad de balans tussen de architecturale kwaliteit van het project, het herbestemmen van de bestaande stad en het wonen in een betaalbare, compacte en klimaatbestendige stad.

 

Finalisten Architectuurprijs

Stadsontwikkeling in Leuven draait vandaag om het sterke samenspel van goed opdrachtgeverschap, een goede ontwerper en een goede stedelijke administratie. Het is de interactie tussen bevlogen burgers, opdrachtgevers, ontwerpers en beleidsmakers die kwalitatiever stedelijk samenleven mogelijk maakt. Precies hierin blinken alle finalisten uit. Deze zijn: ​

De lijst met alle genomineerde projecten vind je hier.

 

Tentoonstelling en publicatie

In de tentoonstelling ‘Architectuurprijs Leuven 2023’ ​ kan je ​ alle genomineerde projecten ontdekken via beelden, plannen, maquettes en bondige teksten. Je kan ook luisteren naar het verhaal van de architecten van de vijf finalisten in een interview op beeld. De expo is gratis te bezichtigen in de Tweebronnen Exporuimte (Rijschoolstraat 4, Leuven) t/m zaterdag 4 november 2023.

De publicatie ‘Stad maken vanuit samenhang’ zoomt ook in op deze genomineerde projecten en omkadert de projecten in een aantal reflecties over hun stedelijke relevantie. Deze publicatie is gratis beschikbaar op verschillende afhaalplaatsen. Meer info over de Architectuurprijs Leuven vind je via www.stadenarchitectuur.be of www.leuven.be/architectuurprijs.

Deel dit artikel:
Onze partners