Ontdek de vijf finalisten van de Architectuurprijs Leuven 2023

Om de vier jaar bekroont Leuven de beste architectuur op Leuvens grondgebied met de Architectuurprijs Leuven. Uit een shortlist van 22 genomineerde projecten werden vijf finalisten gekozen. Stad en Architectuur vzw, die de prijs in opdracht van de stad organiseert, stelt vanaf 10 september alle genomineerden voor in een gratis tentoonstelling in de Bib Leuven Tweebronnen en een publicatie. Op 11 oktober maakt de stad de winnaars van de vak- en de publieksjury bekend tijdens een einddebat in STUK. Ook het aanwezige publiek mag dan een stem uitbrengen.

De Architectuurprijs, inmiddels aan haar achtste editie toe, toont dat architectuur in Leuven leeft. Architectuur evolueert immers continu, de stad is nooit ‘af’. Alle genomineerde projecten van de Architectuurprijs Leuven bieden een inspirerend antwoord op belangrijke ontwerpuitdagingen die de afgelopen vier jaren op tafel lagen. Met deze prijs zoekt de stad de balans tussen de architectuurkwaliteit van het project, het herbestemmen van de bestaande stad en het wonen in een betaalbare, compacte en klimaatbestendige stad.

"Vandaag bouwen we het erfgoed van de toekomst. Daarom is het van groot belang om de aandacht voor architectuur aan te scherpen én meer betrokkenheid te genereren. Deze wedstrijd draagt bij tot het verhogen van het draagvlak en de belangstelling bij het bredere publiek door een publieksprijs uit te reiken en door te communiceren met de buitenwereld via de tentoonstelling en de publicatie."
- Carl Devlies, schepen van ruimtelijk beleid en onroerend erfgoed -

 

finalisten architectuurprijs

Stadsontwikkeling in Leuven draait vandaag om het sterke samenspel van goed opdrachtgeverschap, een goede ontwerper en een goede stedelijke administratie. Het is de interactie tussen bevlogen burgers, opdrachtgevers, ontwerpers en beleidsmakers die kwalitatiever stedelijk samenleven mogelijk maakt. Precies hierin blinken de vijf finalisten uit. 

De vijf genomineerde projecten zijn: 

 

Prijsuitreiking

Op woensdag 11 oktober 2023 om 20 uur reikt de stad prijs van de vak- en publieksjury uit in STUK. De vakjury bestaat uit Peter Vanden Abeele (Stadsbouwmeester Gent), Annekatrien Verdickt (Terwecoren-Verdickt) en Karen Landuydt (coördinator gebieds- en projectontwikkeling stad Leuven). De laatstejaarsstudenten van vijf Leuvense middelbare scholen stellen de finaleprojecten voor tijdens een levendig debat, waarna het aanwezige publiek hun stem mag uitbrengen. Toegang tot de uitreiking is gratis, maar vooraf inschrijven is verplicht. Je kan je inschrijven vanaf half september op de website van Leuven.

 

genomineerde projecten ontdekken

In de tentoonstelling 'Architectuurprijs Leuven 2023' kan je alle genomineerde projecten ontdekken via beelden, plannen, maquettes en bondige teksten. Daarnaast kan je ook luisteren naar het verhaal van de architecten in een interview op beeld. De tentoonstelling is gratis te bezoeken vanaf zondag 10 september tot en met zaterdag 4 november in de exporuimte van de Bib Leuven Tweebronnen.

De publicatie 'Hedendaagse Architectuur in Leuven' zoomt ook in op deze projecten en omkadert ze in een aantal reflecties over hun stedelijke relevantie. De publicatie kan gratis afgehaald worden vanaf 10 september op verschillende plaatsen. Meer informatie kan je binnenkort terugvinden op de website van stad en architectuur. Daarnaast zullen er een aantal projecten, samen met de architect, bezocht worden tijdens de Dag van de Architectuur.

Bron: Leuven
Deel dit artikel:
Onze partners