FEBE Elements Awards 2014 kiezen voor functionele vormgeving

De Federatie van de Betonindustrie (FEBE) reikte op 20 november de FEBE Elements Awards 2014 uit in de Ghelamco Arena in Gent. De prijzen voor de meest opmerkelijke prefab betonrealisaties gingen in vier categorieën de deur uit: Precast in Buildings voor Govaert & Vanhoutte, , Precast in Infrastructure voor E+W Eggermont , Outstanding Precast voor Jaspers-Eyers en Small Scale Elements.

De vier winnaars werden bekroond voor een project waar de eisen zowel technisch als esthetisch hoog lagen.  De FEBE Elements Awards illustreren daarmee voortreffelijk hoe veelzijdig prefab beton en de prefab betonsector is.

 

CATEGORIE PRECAST IN BUILDINGS

De prijs gaat naar een gebouw dat volledig is opgetrokken in prefab beton of dat gebruik maakt van een belangrijk aandeel prefab betonelementen. Het gebouw moet afgewerkt/opgeleverd zijn in de periode september 2013-oktober 2014.

PRECAST IN BUILDINGS AWARD

Bedrijfsgebouw Enjoy Concrete

WAT? Het bedrijfsgebouw van prefabrikant Enjoy Concrete, tegelijk een showcase voor klanten en volledig opgetrokken uit prefab beton. Het belangrijkste aandeel van het gebouw is de loods, die ook de kantoorruimte bevat. Er werden raampartijen van 6 op 3 meter geïntegreerd, net even groot als 1 prefab gevelelement.

Om de klassieke industriegevel te doorbreken en om een contrast te hebben ten opzichte van de loods werd een uitkragend volume geplaatst op het uiteinde bovenaan. Deze eyecatcher doet dienst als boardroom.

Het gebouw krijgt een eigenheid via de ‘geprinte bomenrij’, als een spiegel voor de  bomenrij langs de Damse Vaart. Via de bijzondere toepassing  van het procedé graphic concrete creëerden de ontwerpers een boeiende interactie tussen de werkelijke omgeving en het gebouw, als een reflectie van de natuur aan de andere kant van de vaart.

WAAROM? Deze inzending scoorde bij de jury zeer hoog, zowel in de kwaliteit van de architectuur als in de toepassing van beton. Het prefab beton komt overigens zeer goed tot zijn recht in het ontwerp. Het verhaal achter de beelden die via graphic concrete werden aangebracht, biedt een meerwaarde aan het gebouw. De gradaties in de grijswaarden van de bomenrij tonen de mogelijkheden van beton zeer goed aan. Dit gebouw greep alle kansen om aan te tonen waartoe prefab beton in staat is.

 

Opdrachtgever & projectontwikkelaar: Enjoy Building – Architect: Govaert & Vanhoutte – Aannemer: Valcke prefab beton – Studiebureau: Cobe/Studiebureau Wittouck – Prefab producten: Enjoy Concrete

 

CATEGORIE OUTSTANDING PRECAST

De prijs gaat naar een studie, onuitgevoerd ontwerp of idee dat de prefab betonsector ten goede komt in esthetisch, innovatief of technisch opzicht. Het kan gaan om een onuitgevoerd architecturaal ontwerp, een masterstudie, een fabrieksinnovatie of een innovatie in de toeleveringsbranche van prefab beton.

OUTSTANDING PRECAST AWARD

Koepels voor de ambassade du Qatar

WAT? Vijf prefab koepels werden geleverd voor de ambassade van Qatar. De kleur moest perfect overeenstemmen met de gekozen marmerkleur/textuur. Het gaat over een dubbele koepel (in segmenten) voor het hoofdgebouw met een diameter van 12m36 en een hoogte van 4m63, een dubbele koepel (in segmenten) voor de VIP, zowel onderaan als bovenaan zichtbaar, met een diameter van 5m29 en een hoogte van 1m70. Een monolithische koepel voor de guards,met een diameter van 3m8 en een hoogte van 1m.

WAAROM? Een huzarenstukje qua techniek en een knap staaltje prefab omwille van verschillende  redenen. Ten eerste is de vorm niet voor de hand liggend. Ook de  precieze maatvoering en correcte technische uitvoering om de elementen onderling met elkaar te koppelen, is een prestatie. Al deze technische aspecten worden gecombineerd met hoge esthetische eisen. Over de functionaliteit en de graad van afwerking is tot in de kleinste details nagedacht. 

 

Opdrachtgever Embassy of Qatar – Architect: M & J.M. Jaspers-J.Eyers & Partners

Algemeen Aannemer: Louis Dewaele – Studiebureau: Engitop BVBA -

Prefab producten: Prefadim

 

CATEGORIE PRECAST IN INFRASTRUCTURE

De prijs gaat naar een infrastructuurproject - wegeniswerken, bruggen, aanleg van pleinen, waterbeheer...- dat gedeeltelijk of volledig is opgetrokken uit prefab beton. Het infrastructuurproject moet afgewerkt/opgeleverd zijn in de periode september 2013-september 2014.

 

PRECAST IN INFRASTRUCTURE AWARD

Radartoren Oostende

WAT? In het kader van het verbreden van de haventoegang te Oostende, was het noodzakelijk om de bestaande onbemande radartoren aan de voet van het oude oosterstaketsel af te breken. De nieuwe toren maakt deel uit van een gemeenschappelijke radarketen met Nederland, om zo het scheepvaartverkeer op de Noordzee en in het Scheldegebied effectief te kunnen begeleiden.

De bouwheer koos een architecturaal sierlijk en opvallend ontwerp.  De toren is samengesteld uit 23 prefab elementen van ongeveer 2 m hoogte en elk een gewicht van 25 ton. Alle elementen werden geproduceerd met zelfverdichtend beton sterkteklasse C55/67 omgevingsklasse ES4 met HSR LA cement.

WAAROM?  De vuurtoren heruitgevonden. Een technisch spectaculair object waar heel wat engineering aan te pas gekomen is. Elk element is verschillend, wat in prefab niet evident is. Tegelijk was prefab beton de enige manier om een toren met dit gedurfde ontwerp neer te zetten.

 

Opdrachtgever & projectontwikkelaar: Vlaamse Overheid (Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken, Afdeling Maritieme Toegang) – Architect: E+W Eggermont – Algemeen Aannemer: West Construct – Studiebureau: Technum-Tractebel Engineering - Prefab producten: Loveld

 

CATEGORIE SMALL SCALE PRECAST

Dit is een nieuwe categorie sinds dit jaar, 2014. De prijs gaat naar een infrastructuur- of gebouw of ander project waarbij kleinschalige elementen een belangrijke rol spelen als bouwelement of decoratief element. Het voorstel moet afgewerkt/opgeleverd zijn in de periode september 2013-oktober 2014.

 

SMALL SCALE PRECAST AWARD

Waterdoorlatende bestrating ‘Virage’

WAT? De waterdoorlatende tegel ‘Virage’ van 30x30x12 cm laat toe om totaal verschillende designs te realiseren. Afhankelijk van hoe de tegels worden geplaatst, ontstaat een totaal ander eindresultaat. De opvulling van de openingen kan gebeuren met een grasdalmengsel of met een split in een contrasterende kleur waardoor de figuur nog meer tot zijn recht komt.

WAAROM? Dit is een esthetisch verantwoord en tegelijk functioneel betonproduct,  doordat het duurzame  infiltratie van regenwater mogelijk maakt. De tegel is een mooi object op zich, en kan zeer veel architecturale stijlen aan. Het object draagt absoluut bij tot het imago van de prefab betonsector en draagt knappe projecten in zich.

 

Concept & productie: Marlux

Project: privé

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage