Fidias-awards: Barabas in Boechout van Filip Tack Design Office

Vorige week werden de Fidias-awards van AINB uitgereikt. Wij pikken er de volgende weken elke keer één winnaar uit. Deze keer is dat het project Barabas in Boechout van Filip Tack Design Office.
 Vorige week werden de Fidias-awards van AINB uitgereikt. Wij pikken er de volgende weken elke keer één winnaar uit. Deze keer is dat het project Barabas in Boechout van Filip Tack Design Office.

Het project dat in juni 2009 werd opgeleverd bevindt zich op het Sint-Bavoplein in Boechout. Een voormalige fietsenhandel werd getransformeerd tot een food & winebar. De eigenheid van het hoofdgebouw en het herstelatelier achterin werd zo veel als mogelijk behouden. Ertussen moest een inkom/connectie gerealiseerd te worden.
Lange lage bar

De hoofdrol is weggelegd voor de lange lage bar met een zithoogte van 42cm (bar à bas). Er ontstaan op deze manier interessante perspectieven en doorkijken, zowel tussen de verschillende zones alsook naar en doorheen de keuken. De barkeepers lopen er enkele treden lager waardoor er een informeel karakter heerst. Food & wine vanuit een sit back & relax-perspectief. 

Oud versus nieuw

De zoektocht naar het realiseren van een evenwicht tussen oud en nieuw en het creëren van een eigen intimiteit binnen elke zone vormde volgens Filip Tack de belangrijkste buitdaging. Ook het integreren van een open keuken en het inpassen van alle respectievelijke technieken in de bestaande situatie was geen sinecure.

Grootste pluspunten zijn de sterke relatie tussen oud versus nieuw en de interessante perspectieven die ontstaan zijn door het selectief plaatsen en weghalen van constructieve delen en invullingen.

    


Abstracte verwijzing naar wijngaarden


Het materiaalgebruik verwijst in abstracte vorm naar wijngaarden. De keienvloer aan de inkom refereert naar de steenslag in de grond. Het hout van de bar, dezelfde als deze van de vloer, verwijst naar de wijnstokken en het metalen frame van de barwand verwijst naar de vaak voorkomende omheiningen tussen de velden…

Opmerkelijk is ook dat de 32 wijnflessen in de barwand hun timbre volwaardig behouden  doordat, telkens een glas getapt wordt, de fles automatisch met stikstof wordt aangevuld.
Technische fiche

 

Opdrachtgever: Barabas
Ontwerper(s): FilipTackdesignoffice (i.s.m Omgeving)
Studiebureau(s): Pyramid & Co
Start bouwwerken: september 2008
Einde bouwwerken: juni 2009


 

Deel dit artikel:
Onze partners