Flagshipstore Jumbo zorgt met helder en hoogwaardig ontwerp voor opwaardering winkelboulevard (De Architecten NV)

Met de nieuwe Jumbo in Lier heeft ontwerpbureau De Architecten NV de flagshipstore van de Nederlandse supermarktketen voor Vlaanderen gerealiseerd. De architectuur kenmerkt zich door een aantal strak gesneden volumes, die ieder op zich een functie vertegenwoordigen: inkompartij, winkelruimte en magazijn. De materialisatie volgt de industriële maatvoering, grote witte betonpanelen omarmen de winkel, sandwichpanelen de ondersteunende functies. Grote raampartijen worden op strategische plaatsen ingesneden om de gewenste perspectieven te realiseren.

Het ontwerp van Jumbo dient zijn doel op verschillende niveaus: micro, meso en macro. Op macroniveau zorgt het project voor een verdere opwaardering van de Antwerpsesteenweg. Het is een uniek gebouw in zijn architecturale gevel en vereiste veel technisch vernuft om het concept van het zwevende volume te realiseren, wat kan worden gedefinieerd als het mesoniveau. Naast de esthetische elementen van het gebouw was de praktische functie ervan het doel van het ontwerp, het microniveau. De route door een winkel is essentieel voor de bezoekers.

 

Golf van innovatie

Het gebouw past in de functie van de Antwerpsesteenweg, waar een veelheid aan winkels is gevestigd, gedefinieerd als een winkelboulevard. Veel van deze gebouwen maken deel uit van de recente opwaardering van de boulevard, zoals de Colruyt, Renault, Qualivino, Van Brempt, Monti, Albert Heyn, Fun, Krefel, Decathlon enzovoort. De locatie maakte vroeger deel uit van de beroemde La Rocca Discotheek, maar die functie was er niet meer geschikt voor. Daarom kwam de Jumbo in beeld, die perfect paste in deze nieuwe golf van innovatie.

 

Zwevende gevelstructuur

Qua architectuur wordt gestreefd naar een helder en hoogwaardig ontwerp dat bijdraagt aan de duurzame opwaardering van de hele as. De zwevende langgerekte gevelstructuur zorgt voor extra zichtbaarheid. Het maakt ook optimaal parkeren op de begane grond mogelijk. Duurzaam materiaalgebruik kenmerkt het gebouw: aluminium buitenschrijnwerk en witte betonnen gevelpanelen worden gebruikt in het hoofdvolume, de bijbehorende volumes zijn samengesteld uit sandwichpanelen van aluminium.

 

Groendak

Een betonnen plint en kolommen zijn de dragers van het bovenste volume en zorgen voor een stevige fundering. Dezelfde duurzaamheid wordt ook nagestreefd in de constructie van het terrein. Waterdoorlatende materialen en groen waar mogelijk zorgen voor een hoogwaardig geheel. Bovenop het gebouw bevindt zich een groendak van 2000 m², waarvan de constructie is opgebouwd uit betonnen kolommen en grote CLT-balken.

Bron: De Architecten NV
Deel dit artikel:

Onze partners