Fraaie hoofdzetel Dethier weerspiegelt familiale waarden (Grosemans Heylen Architecten)

Klasse 8-aannemer en projectontwikkelaar Dethier viert dit jaar zijn 75-jarig bestaan. Het Limburgse familiebedrijf laat deze mijlpaal uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan. Zo voerde de ambitieuze onderneming niet enkel een rebranding door, maar nam ze onlangs ook haar nieuwe hoofdkantoor in gebruik. De fraaie architectuur van Grosemans Heylen Architecten – een mix tussen strakke industriële accenten en warme huiselijkheid – de slimme ruimtelijke indeling en de innige band met de groene omgevingsaanleg resulteerden in een tijdloos gebouw waar de werknemers van Dethier zich meer dan ooit thuis voelen.

‘Bouwgenoot sinds 1947’: het is een slagzin die de rijke geschiedenis en de ruime ervaring van Dethier uitstekend weet te vatten. Ook het bedrijfslogo is vernieuwd, maar dé kers op de verjaardagstaart is zonder twijfel de nieuwe hoofdzetel in Alken. “Ons voormalige kantoorgebouw was te klein geworden en vormde zo een rem op onze groei”, vertelt Kevin Dethier, die samen met zijn zus Vicky en hun twee achterneven de derde generatie aan het hoofd van het familiebedrijf vertegenwoordigt. “Aangezien we graag ambitieus vooruitkijken op de lange termijn, hebben we beslist om naast onze bestaande site een gloednieuw, state-of-the-artkantoor op te trekken. Dat biedt interessante perspectieven voor de toekomst. Bovendien is onze kersverse hoofdzetel een ideaal visitekaartje van onze uitgebreide kennis en kunde.”

 

Braziliaanse betonarchitectuur

Met kernbegrippen als ‘tijdloos’, ‘new ways of working’, ‘multifunctioneel’, ‘huiselijk’, ‘gastvrij’ en ‘groenbeleving’ in het achterhoofd ging Dethier op zoek naar een geschikte architect. De bijbehorende ontwerpwedstrijd werd met glans gewonnen door Grosemans Heylen Architecten, dat uitstekend aanvoelde wat hun bouwheer-aannemer precies wilde. “Aangezien we al jaren voor Dethier werken en het bedrijf dus reeds behoorlijk goed kenden, wisten we dat het belangrijk was om hun familiale waarden tot uiting te laten komen in de architectuur”, vertelt architect-vennoot Karolien Grosemans. “De belangrijkste eis was inderdaad dat ons kantoorgebouw een tweede thuis moet zijn voor onze medewerkers”, pikt Kevin Dethier in. “Het heeft dan ook eerder de uitstraling van een moderne villa door de combinatie van grote glaspartijen, zandkleurig zichtbeton en strak lichtgrijs metselwerk.”

Ook landschappelijke integratie was een essentieel aandachtspunt. “We ontwierpen een gebouw dat omringd is door weelderig groen (planten, struiken, een grasveld dat gebruikt kan worden voor interne bedrijfsevents …), geïnspireerd op Braziliaanse betonarchitectuur. Dankzij twee patio’s – één aan de inkom en één centraal in het gebouw, inclusief waterpartij – en enkele volumetrische in- en uitsprongen is de band met de omgevingsaanleg erg sterk”, legt Karolien Grosemans uit.

 

Bouwtechnische hoogstandjes

De nadruk op huiselijkheid is ook doorgetrokken naar het interieur, dat strak en tegelijk warm oogt. “Qua kleuren hebben we het bewust vrij sober gehouden, zodat het gebouw de tand des tijds kan doorstaan”, zegt Karolien Grosemans, die ook wijst op de slimme ruimtelijke indeling. “In plaats van een ‘open space’ hebben we verschillende zones gecreëerd die met elkaar in contact staan, maar die toch een eigen karakter hebben, zodat onze medewerkers voldoende rust ervaren”, verduidelijkt Kevin Dethier. “Naast kantoor- en vergaderruimtes hebben we ook een fitnesszaal en een eet-werkcafé met een ruim terras ingericht, dat zich leent tot allerhande activiteiten: van samen lunchen over vergaderen tot een leuke drink om de werkweek aangenaam af te sluiten. Onze mensen spenderen hier veel tijd, dus we willen dat ze zich goed voelen. Daarnaast hebben we uiteraard ook meer dan voldoende aandacht besteed aan duurzaamheid, energiezuinige technieken, akoestiek enzovoort. Dankzij de combinatie van warmtepompen en zonnepanelen is het een zeer energiezuinig en fossielvrij gebouw.”

“Het is niet altijd makkelijk om voor jezelf te bouwen, aangezien je als bouwheer heel veel keuzes moet maken en een gezond evenwicht tussen kosten en baten moet waarborgen. Dat heeft ons er echter niet van weerhouden om er enkele bouwtechnische hoogstandjes in te steken, zoals grote oversteken, claustra en een betonnen spiltrap. We beschouwen ons gebouw echt wel als een uithangbord, dus de lat lag zeer hoog. We hebben er onze ziel en zaligheid in gestoken. Ik denk dat we mogen stellen dat we in ons opzet geslaagd zijn”, besluit Kevin Dethier. Karolien Grosemans is evenzeer vol lof. “Dethier zat van meet af aan op dezelfde golflengte en heeft ons de nodige ruimte gegeven om creatief uit te hoek te komen. Het is altijd fijn als een aannemer oog heeft voor esthetische meerwaarde en de bouwkundige uitdagingen niet schuwt. Het eindresultaat is navenant!”

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage