Ga voor uitgesproken gevels met de nieuwste strengpersgamma’s van Vandersanden

Innovatie troef bij Vandersanden. Twee nieuwe strengpersgamma’s bieden esthetische ontwerpmogelijkheden die in het oog springen. De Impression-reeks omvat stenen met een ingedrukt motief, de stenen van de Applikation-reeks etaleren een glanseffect met speciale kleurnuances. 

Doorgaans worden strengpersstenen – ook wel eens machinale stenen genoemd – gekenmerkt door een effen kleur, een glad oppervlak en rechte hoeken. Datgladde aspect gaat niet op voor de stenen uit de Impression-reeks. 

 

Impression: een motief in je gevel 

De kleistreng wordt op de zichtzijdes met wisselende motieven ingedrukt. Het resultaat is een steen met een opvallend ruw oppervlak en een subtiele glans. Naast Amsterdam en Praag Impression vind je bij de antracietkleurige stenen ook nog Briljant Zwart Impression. 

 

Applikation: geef jouw ontwerp glans 

Onlangs werd een geheel nieuwe techniek ontwikkeld voor het verrijken van het oppervlak van gevelstenen. Op de kleistreng wordt een mengsel van engobes en sintels aangebracht. Dit geeft speciale kleurnuances die mooi contrasteren met de gladde basis van de strengperssteen. 

Glanseffecten maken de stenen van de Applikation reeks af. Greifswald, Chemnitz en Brandenburg zijn de eerste ontwikkelingen met deze techniek op respectievelijk een donkerrode, bruine en zwarte basis. 

 

Omdraaien voor ander uitzicht 

Strengpersstenen hebben normaal gezien maar één vermetsbare zijde. De achterzijde van de steen is niet bewerkt, matter van kleur en iets ruwer van textuur. Dat is het gevolg van het transport van de stenen over de loopband in de fabriek.

Ga je deze achterzijdes toch samen met de voorzijdes verwerken, dan krijg je een gevel met iets meer kleurnuance en een intrigerend spel van glad en mat, van meer en minder glans. 

 

Perceptie van de baksteengevel

Het formaat van de stenen is heel bepalend voor de perceptie van een baksteengevel. Hoe groter het formaat, hoe groter het aandeel baksteen in verhouding tot de voeg. De kleuren uit het strengpers assortiment van Vandersanden zijn in de volgende formaten leverbaar: WF (210 x 100 x 50 mm) en XL45 (290 x 65 x 45 mm). 

 

Bron: Vandersanden

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage