GC Architecten blaast voormalige Bekaert-site nieuw leven in met CO2-neutraal kantoorgebouw met opvallende betonlook

© Hexagon & GC Architecten
© Hexagon & GC Architecten
© Hexagon & GC Architecten
© Hexagon & GC Architecten
© Hexagon & GC Architecten

De herontwikkeling van de voormalige Bekaert-site in Zwevegem zet zijn opmars voort met de bouw van een nieuw kantoorgebouw. Na de realisatie van 22 reeds uitverkochte KMO-units werd de eerste steen gelegd voor de bouw van de tweede fase van ‘Park Apart’. Het ontwerp voor het gebouw is van de hand het bureau GC Architecten. De oplevering is voorzien tegen het einde van dit jaar.

Op de site van 1,5 hectare in Zwevegem floreerde Sobelcard jarenlang. Toen het bedrijf een groot deel van zijn productie verhuisde, werd het tijd om de plek nieuw leven in te blazen. Hexagon, specialist in het herontwikkelen van verlaten bedrijfsterreinen nam de uitdaging aan en ging voor het ontwerp in zee met GC Architecten. Voor de reconversie van deze site werd een brownfieldconvenant in het leven geroepen.

 

Opvallende architectuur

Het kantoorgebouw met vier bouwlagen heeft een opvallende architectuur, waarbij verschillende betonlooks zorgen voor een interessante uitstraling. De zes kantoren worden volledig op maat afgewerkt, waardoor ze onmiddellijk instapklaar zijn. Het bedrijf Liquidfloors richt het gelijkvloers in als hoofdzetel, inclusief werkplekken en een showroom. Een gouden cirkel vormt de toegangspoort voor medewerkers en bezoekers van het bedrijf.

 

Duurzaamheid

Hexagon volgt bij de realisatie van Park Apart de lijn van duurzaamheid en biodiversiteit die zij ook bij eerdere projecten hanteerde. Zo dragen de oriëntatie van het gebouw, de optimalisatie van glasoppervlakken en isolatie maximaal bij aan de energiezuinigheid.

Om een CO2-neutraal gebouw te realiseren, zijn gemeenschappelijke ruimtes en kantoren voorzien van hoogrendementswarmteproductie, hernieuwbare energiebronnen, energiezuinige verlichting en vraaggestuurde ventilatie. De noordgevel van het nieuwe gebouw is bovendien volledig opengehouden voor optimaal natuurlijk zonlicht, terwijl de andere zijden bewust gesloten zijn om het gebruik van actieve klimaatbeheersingsmaatregelen te verminderen.

Bron: Hexagon
Deel dit artikel:
Onze partners