Gentrepreneur Award voor buitenmeubilair met verwarmingstechnologie

Lowie Vanhoutte, student interieurvormgeving aan KASK & Conservatorium is de Gentrepreneur Student-Ondernemer 2023. Op dinsdag 9 mei wist hij in een bomvolle Gentse Handelsbeurs jury en publiek - onder wie minister Jo Brouns - te overtuigen met zijn onderneming Knuss. Onder die merknaam biedt Vanhoutte buitenmeubilair met geïntegreerde verwarmingstechnologie.

Lowie Vanhoutte kwam samen met medeoprichter Guillaume Mélis op het idee van Knuss via een schoolopdracht. Toen ze te horen kregen dat gasverwarmers verboden werden in Europa beseften ze: hier moeten we iets mee aanvangen. En dat bleek een goede beslissing: met hun ecologische verwarming die rechtstreeks geïntegreerd kan worden in outdoor meubilair laten ze een duurzame, warme wind door de sector waaien. Met dit concept werden ze in februari al door Unizo verkozen tot Starter van het Jaar.

Concreet integreert Knuss een batterij die licht en herlaadbaar is in meubilair en kussens. Die verwarmingstechnologie bieden ze dan aan bij meubelmerken. Zo werd recent een poef gelanceerd waarin de verwarmingstechnologie van Knuss is geïntegreerd.

Samenwerking met meubelsector

Maar de ambitie rijkt verder: binnen een jaar willen Vanhoutte en Mélis ervoor zorgen dat elk high-end meubelmerk een lijn met verwarmd meubilair kan aanbieden. De interesse vanuit de sector is er zeker. "We kiezen bewust voor samenwerking met de meubelsector", legt Vanhoutte uit. "Als we eigen ontwerpen zouden aanbieden, dan is de keuze voor de klant beperkt. Als we onze technologie kunnen integreren in verschillende merken en stijlen, is dat voor de gebruiker veel interessanter."

Ecologisch

Knuss schermt graag met de term ecologisch. Maar de meest ecologische oplossing om bij frissere temperaturen buiten te zitten, is natuurlijk een warme trui. Vanhoutte: "Dat klopt natuurlijk, maar dat is niet altijd voldoende. Bij onze stoelverwarming gaat geen warmte verloren en is er weinig tot geen  CO2-uitstoot. Ter illustratie: een gasverwarmer verbruikt tot 15.000 watt per uur, het Knuss-systeem verbruikt 10 tot 30 watt per persoon.  Horecazaken die gasverwarmers vervangen door onze producten van Knuss, zijn dus sowieso veel milieuvriendelijker en besparen tegelijkertijd heel wat."

Rebin

Lowie Vanhoutte is niet de enige die in de prijzen viel. Tijdens de liveshow mocht ook het publiek een favoriet uitkiezen. En die eer viel te beurt aan Emilio Van der Linden, Kyanu Delrue en Simon De Geyter (allen UGent). Zij richtten samen Rebin op.  Een overvolle vuilbak bij een wandeling door het Citadelpark bracht dit trio op ideeën: Rebin streeft naar efficiënt afvalbeheer door openbare vuilbakken slim te maken via een sensor die aangeeft wanneer een vuilbak geledigd moet worden. Zo worden tijd en kosten bespaard.

Bron: HOGENT

Deel dit artikel:

Onze partners