Gentse architectuurstudenten geselecteerd voor internationale energiewedstrijd

Een studententeam onder de naam "Team Belgium: Ghent University", is geselecteerd voor deelname aan de prestigieuze US DOE Solar Decathlon wedstrijd die doorgaat in 2011.

Een studententeam onder de naam Team Belgium: Ghent University, is geselecteerd voor deelname aan de prestigieuze US DOE Solar Decathlon wedstrijd die doorgaat in 2011. De US Department of Energy daagt onderzoeksinstellingen uit om een woning op zonne-energie te ontwerpen én te bouwen op de meest aantrekkelijke, effectieve en energie-efficiënte wijze mogelijk. In dit stadium zijn wereldwijd 20 teams geselecteerd na een strenge selectieprocedure die bestond uit twee selectierondes. Team Belgium: Ghent University is het enige Europese team dat de selectie haalde.

Team Belgium, geselecteerd voor de Decathlon


De wedstrijd wordt sinds 2002 tweejaarlijks georganiseerd door de US Department of Energy en gaat naar goede gewoonte door op de Mall te Washington DC. Het volgende evenement gaat door in het najaar van 2011, waarbij de woningen gedurende een tiental dagen worden opengesteld voor het brede publiek en er de combinatie van zonne-energie, energie-efficiëntie en architectuur te ontdekken. Tijdens deze periode worden er ook punten toebedeeld aan de woningen door een jury aan de hand van tien disciplines (vandaar de naam Decathlon), waaronder architecture, affordability, comfort,…

 

Voor de wedstrijd ontwikkelde het studententeam de E-cube. Deze betaalbare doe-het-zelf bouwkit wordt enkel door de zon van energie voorzien. De E-cube begint met een starter-kit die dan naar believen geüpgrade kan worden. Op die manier kunnen bewoners een volledig gepersonaliseerde woning samenstellen en worden de bouwkosten gespreid. Het kit-principe en een lage energievraag zorgen ervoor dat de woning betaalbaar blijft, een aspect dat dit jaar voor het eerst mee wordt opgenomen in de puntenverdeling.

    
De E-cube: een economische doe-het-zelf-bouwkit op zonne-energie


In de volgende stap zal het team de woning verder uitwerken en verder op zoek gaan naar sponsors om het gebouw te realiseren. De woning zal dan in het najaar van 2011 verscheept worden naar de VS en vervolgens publiek tentoongesteld en getest worden op de Mall in Washington DC.  

Het project werd gestart als thesisonderwerp aan de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw, met als promotoren Prof. Steven Van Dessel en Prof. Arnold Janssens. Het core studententeam bestaat uit de thesisstudenten Michael Arens, Emelie Demasure, Peter Trappeniers en Toon Vermeir. In het voorjaar werd voor de tweede selectieronde het team uitgebreid met een Seed-team uit de eerste master: Thomas Delameillieure, Pieter Jan De Loof, Ruben Rottiers en Dietwin van de Walle. Het team wordt tevens uitgebreid met studenten en profesoren met diverse achtergronden en specialiteiten. 

Verdere info en laatste nieuwsberichten zijn te vinden op hun site: http://solardecathlon.ugent.be
Foto's zijn terug te vinden op: http://www.flickr.com/photos/team_belgium_ghent_university/

Deel dit artikel:
Onze partners