Gentse Kring Heilig Hart maakt plaats voor sociale woningen en meer groen

De Kring Heilig Hart in de Dampoortwijk maakt plaats voor vijftien duurzame sociale woningen. Er komt ook een veilige doorsteek voor voetgangers en fietsers en groene ruimte rond het naastgelegen kerkgebouw. In afwachting van de werken krijgt de site nog twee jaar een tijdelijke invulling.

De site 'De Kring Heilig Hart' in de Dampoortwijk was tot voor kort eigendom van de vzw Parochiale Werken. Woonmaatschappij Thuispunt Gent heeft nu met ondersteuning van de Stad Gent de site gekocht om er vijftien sociale woningen te bouwen. Het gaat om een mix van eengezinswoningen en appartementen met veel aandacht voor duurzaamheid en kwaliteit. Er komt ook een doorsteek voor voetgangers en fietsers naar de Engelstraat en er komt een groene zone rond de naastgelegen kerk.

"Met de site van de Kring Heilig Hart krijgt Thuispunt Gent een unieke plek in handen om via een klein invulproject een leefbaar en duurzaam sociaal wooncomplex te realiseren en zo het aantal sociale woningen in onze stad verder te laten stijgen."
- Marc Heughebaert, voorzitter Thuispunt Gent -

 

Schepen van Wonen Tine Heyse toont zich verheugd dat de stad, mede dankzij een subsidie van 408.395 euro voor de aankoop van grond, met dit project 15 kwaliteitsvolle sociale woningen kan helpen realiseren: "Sociaal wonen is het beste antwoord op de woonnood van Gentenaars met een laag inkomen. Iedere bijkomende woning maakt het verschil."

Het project sluit ook aan bij het stadsvernieuwingsprogramma 'En Route' om de Dampoortwijk opnieuw een echt centrum te geven. Het Heilig Hartplein heeft alle troeven om deze rol te vervullen. Het plein ligt centraal in de wijk en krijgt, samen met de kerk en de oude pastorie, een nieuwe, buurtgerichte invulling.

"Opnieuw een mooi voorbeeld van Gentse samenwerking. Door de krachten te bundelen van Thuispunt Gent, Stad Gent, sogent en de vzw Parochiale werken kunnen we hier een nieuw kloppend hart voor de Dampoortwijk realiseren."
- Mathias De Clercq, burgemeester Stad Gent -

 

In afwachting van de sloop kunnen organisaties uit de buurt de ruimtes nog twee jaar lang gebruiken voor sociale en culturele activiteiten allerhande. De wijkregisseur zet de tijdelijke invulling binnenkort in de startblokken met een rondleiding. En zolang de restauratie van de naastgelegen kerk niet af is, blijven de Chiro en de vzw Parochiale Werken hun stek behouden.

"Zoals we dat als Stad Gent zoveel mogelijk doen, helpen we ook in dit geval de vrije ruimtes tijdelijk in te vullen. Een goeie zaak voor organisaties uit de Dampoortwijk die een plek zoeken om te experimenteren met hun sociale, culturele en jeugdactiviteiten. En ondertussen vermijden we ook leegstand en de problemen die daar vaak bij horen. Positief voor alle betrokkenen."
- Astrid De Bruycker, schepen van Participatie en Buurtwerking -
Bron: Stad Gent
Deel dit artikel:
Onze partners