Gevelproject met familieportret aan de Belgische kust

Architect Pat Heylen creƫerde een creatief gevelontwerp aan de kust door gebruik te maken van een familieportret. Door middel van de MEG Digital Print-platen van Abet Laminati kon het op de gevel bevestigd worden, wat een unieke en inspirerende geveltoepassing opleverde.
Architect Pat Heylen van Heylen Architectenbureau uit Berchem (Antwerpen) heeft een voorliefde voor de zee. Bevriend fotograaf en cineast Dimitri van Zeebroeck maakte ooit een familieportret dat de band met de zee perfect insloot. “Het was een panoramisch zicht, lichtjes wazig, waardoor het lijkt of de zee in beweging is” licht Pat Heylen toe. “Dat beeld zou een bijzondere plaats in de living krijgen”.

Maar de band met de zee werd nog nauwer aangehaald toen de kans zich voordeed er een tweede thuis te bouwen. Een oude villa uit de jaren ’60 – ’70 op een rijkelijk bemeten terrein werd verkaveld tot vijf percelen, perfect geschikt voor een vakantiewoning met kantoorgedeelte en voldoende ruimte om er ook volwaardig te kunnen wonen.
De architect tekende een open bebouwing met onderin een garage en fietsenberging, gescheiden door een vast geveldeel. De poorten tot deze voorzieningen zouden het gevelbeeld echter sterk opdelen, en dat was niet gewenst. Dan kwam het idee om de foto die voorbestemd was voor de living in te schakelen om de toegangen tot de woning te camoufleren. De MEG Digital Print platen van Abet Laminati zouden dat mogelijk maken. Het nodige inpaswerk op de tekentafel bracht aan het licht dat het beeld te sterk versneden werd door de openingen in de gevel. Pat Heylen twijfelde niet lang: er moet een nieuwe foto worden gemaakt!
Zee-klik

Fotograaf en cineast Dimitri van Zeebroeck die twee jaar eerder de opname maakte, werd er weer bijgehaald. Om het gewenste effect nog meer kracht bij te zetten, diepte deze een oude Kodak-boxcamera op, een heel eenvoudig toestelletje, nauwelijks meer dan een ‘doos’ met een gaatje erin dat als lens fungeert. Dit gegeven, samen met de opgedrongen lange belichtingstijd van wel drie minuten, staat al garant voor een ‘flou’-effect. Dimitri van Zeebroeck werkt zelf heel graag in zwart/wit, en dat kwam Pat Heylen perfect uit voor het beoogde doel. In samenspel met de wazigheid van de foto wordt het uiteindelijke beeld op de gevel immers minder opdringerig. “Het zich bloot geven op de foto en de geslotenheid van de gevel zorgen voor een boeiende contradictie” stelt Pat Heylen vast.
Het beeld werd nauwkeurig in scène gezet om de nadien gewenste plaatsing op de gevel te kunnen realiseren. “Het idee om die foto te gebruiken heeft heel wat gevolgen gehad” blikt Pat Heylen terug. “Zo konden we voor de garage geen sectionaalpoort kiezen. Bovendien verplichtte de verschillende dikte van de poorten ons ertoe de foto ook op MEG Digital Print platen met verschillende dikte uit te werken: 6 mm voor de garage en 8 mm voor de fietsenberging”.
De foto werd t.o.v. het gevelvlak zo optimaal mogelijk uitgelijnd om ze vervolgens tot puzzelstukjes te versnijden die bij Abet Laminati in productie zouden gaan. Pat Heylen: “De vlakken moeten heel precies aansluiten en de minste afwijking wordt nadien storend uitvergroot. Schijnbaar rechte lijnen gaan plots bollen en moeten weer haaks gemaakt worden. Ook de montage van de puzzelvlaken vergt de grootste zorg”.
Voor Abet Laminati zijn deze MEG Digital Print-platen de eerste toepassing waarbij een foto wordt aangebracht op een particuliere woning. De producent van de hier verwerkte garagepoort – Hörmann – nomineerde naar aanleiding van een Europese wedstrijd de originele verwerking in dit project tot de tien mooiste van Europa.
MEG Digital Print HPL-gevelplaten

MEG (Material Exterior Grade) is een HPL (High Pressure Laminate) gevelbekleding van Abet Laminati die zich veelzijdig en decoratief laat toepassen om zo creatiever uit de hoek te komen. Naast de beschikbaarheid van verschillende oppervlakte-afwerkingen – een brede waaier uniforme standaardkleuren, hout- en betonimitaties en platen met een metaal “look” – is er MEG Digital Print als creatieve optie.
Aangezien laminaat wordt geproduceerd op basis van geïmpregneerde papierbanen, is een gepersonaliseerde bedrukking voor het verlenen van een hoogst individuele toets aan een gebouw mogelijk. Dankzij de oppervlaktedeklaag wordt het onderliggende beeld beschermd tegen de inwerking van UV-licht en extreme weersomstandigheden, waardoor de creatieve verwerking haar langetermijneffect moet behouden. De opdrachtgever levert een drukklaar digitaal beeldbestand aan, eventueel rekening houdend met een verdeelschema over een aantal gevelplaten. De MEG Digital Print panelen bestaan in verschillende diktes (4 tot 12 mm) en meten 305 x 130 cm of 420 x 130 cm.  De montage van de MEG Digital Print platen kan onzichtbaar door gebruik te maken van een haaksysteem of verlijming op een aluminium regelwerk of zichtbaar geschroefd.


Deel dit artikel:
Onze partners