Gewikt en gewogen: A3 ontwerpburo over ongeschaafde lariks gevelbekleding van Outdoor Wood Concepts

Voor de renovatie en optopping van een particuliere woning te midden van een groene omgeving was A3 ontwerpburo op zoek naar een gevelbekleding die bij deze natuurlijke omgeving aansluit. De keuze viel op een houten gevelbeplanking van Outdoor Wood Concepts, meer bepaal manueel ontspint en ongeschaafd Europees lariks. Wij vroegen aan de ontwerpers waarom zij voor dit product gekozen hebben en wat hun ervaringen zijn.

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Daar deze woning midden in een groene omgeving staat, hadden we graag een gevelbekleding die zo dicht mogelijk bij deze natuurlijke omgeving aansluit. Met onze keuze voor de ongeschaafde planken, is de houten gevelbeplanking heel naturel en eerder organisch dan geometrisch, wat hier heel passend is.
 

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

De bouwheer kon ons voorstel heel sterk appreciëren en was er meteen voor gewonnen. Temeer omdat het gezin een heel druk beroepsleven heeft in binnen- en buitenland, genieten ze extra van de rust die deze natuurlijke toepassing van houten gevelbekleding uitstraalt.

Er is uitvoerig overleg geweest tussen architect, aannemer en fabrikant, om een goede uitvoering te verzekeren. De technische aspecten en details werden vooraf goed doorgenomen zodat de aannemer goed voorbereid aan de werken kon starten.


Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

De keuze voor de grillige, ongeschaafde lariksbeplanking oogt heel natuurlijk en organisch wat een meerwaarde heeft ten opzicht van traditionele houten beplanking


Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

Niet meteen.


Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Het is van groot belang op alle details te letten en deze voorafgaand aan de plaatsing heel goed door te nemen met de fabrikant en de uitvoerder. 
 

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant? 

In principe kan dit concept overal toegepast worden waar de traditionele gevelbekleding met geschaafde planken kan.   
 

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

De prijs ligt een stuk hoger dan deze van traditionele alternatieven.  Er gaat ook meer tijd over de uitvoering, daar het niet om “seriewerk” gaat, wat opnieuw zijn prijskaartje heeft.  Maar de esthetische meerwaarde geboden door dit vernieuwend concept maakt de keuze zéker verantwoord.

Bron: A3 ontwerpburo
Deel dit artikel:

Onze partners