Gewikt en Gewogen: Stoneglass (Wouter Bilsen, munA architecten)

Glasproducent Group Ceyssens uit Heusden-Zolder ontwikkelt en produceert een waaier aan glasinnovaties. Om de wereld te tonen wat mogelijk is, bouwde het bedrijf een Demowoning waarin je alle glastoepassingen terugvindt. Waaronder Stoneglass, een multifunctionele mengvorm van glas en steen, in het demohuis gebruikt als gevelbekleding, betegeling van het dakterras en bekleding van het keukeneiland. Architect Wouter Bilsen legt uit.

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Bilsen: Stoneglass-panelen hebben een zeer strak hedendaags en een luxueus uitzicht.  Door hun samenstelling zijn de panelen niet onderhevig aan nadelige invloeden van weersomstandigheden en dus uiterst geschikt voor buitentoepassingen.  Bovendien was het in dit specifieke geval een product dat de bouwheer zelf kon verwerken.

 

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

Bilsen: Na het verwerken en testen van een aantal proefpanelen, bleek het product de vooropgestelde kwaliteiten inderdaad te bezitten waardoor de bouwheer resoluut deze kaart getrokken heeft.

 

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Bilsen: Voor buitentoepassingen valt naast de esthetische kwaliteiten vooral de weerstand tegen weersinvloeden op.  Voor binnentoepassingen gelden dezelfde voordelen wanneer men het materiaal bijvoorbeeld gebruikt als meubelplaat, al vormt het grote eigengewicht daar in sommige gevallen wel een nadeel. 

 

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

Bilsen: Het materiaal op zich laat weinig ruimte tot verbetering.  De grote uitdaging was het vinden van het meest efficiënte montagesysteem voor de geveltoepassing.  Tijdens de werf werd dit reeds zo goed mogelijk bijgestuurd en geoptimaliseerd, al is daar wellicht nog marge tot verbetering.

 

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Bilsen: Net zoals elk plaatmateriaal is de maatvoering afhankelijk van de maximale paneelformaten.  Aangezien het om een glasproduct gaat, is het ook niet evident om de panelen in eender welke vorm uit te werken of uitsparing in speciale vormen te bekomen.  De gangbare verwerkingsmethoden van glas zijn hier de beperkende factor, zowel naar vormvrijheid als naar keuze van plaatser/verwerker toe.

 

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant ?

Bilsen: Stone Glass is toepasbaar in een brede waaier van projecten waarin er esthetisch, technisch en budgettair ruimte is voor het zoeken naar vernieuwende oplossingen.

 

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

Bilsen: De prijs van het materiaal is vergelijkbaar met die van andere bekledingspanelen in het hogere marktsegment.  De kostprijs van de verwerking en de montage hangt zeer sterk af van de systeemmogelijkheden voor de gekozen toepassing, maar dat is ook bij andere paneelsystemen het geval.

Bron: Wouter Bilsen - munA architecten
Deel dit artikel:
Onze partners