Gewikt en gewogen: Wim Van Laer over ROCKPANEL gevelplaten

Voor de gevelbekleding van het passiefhuis Keijers te Kortijs en deze van een woning te Leuven opteerde architect Wim Van Laer telkens voor het gebruik van ROCKPANEL van Rockwool. Wij polsten bij hem wat zijn ervaringen zijn met dit product.

Voor de gevelbekleding van het passiefhuis Keijers in Kortijs en deze van een woning in Leuven opteerde architect Wim Van Laer telkens voor het gebruik van ROCKPANEL van Rockwool. Wij polsten bij hem wat zijn ervaringen zijn met dit product.


 

 


Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Ik heb voor de realisatie van deze twee woningen (waarvan deze in Kortijs een passiefhuis is) gekozen voor een gevelbekleding met ROCKPANEL omdat dit materiaal een vrij lichte plaat is die daarenboven weinig zetting vertoont, eenvoudig te verwerken is en beschikbaar is in een ruim kleurengamma. Een bijkomende troef is het feit dat er bij de plaatsing in een vertikaal vrij verband bijna geen zaagverlies is.


Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

De bouwheer heeft mee het materiaal en ook de kleur ervan gekozen. Wat de uiteindelijke realisatie zelf betreft, was ook de aannemer tevreden daar deze graag met dit gevelbekledingsmateriaal werkt.

 

Passiefwoning in Kortijs.

 


Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het product?

Door de combinatie van de bovenvermelde karakteristieken zoals het feit dat het een licht en gemakkelijk te verwerken materiaal is dat weinig zetting vertoont én tevens duurzaam is vormt een dergelijke gevelbeplating een perfecte regenjas voor het gebouw.


 

Woning ‘Iterbeke-Raeymakers’ in Leuven waar ROCKPANEL metallics met zichtbare voegen werd geplaatst.

 


Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Het is belangrijk rekening te houden met het feit dat de randen niet gekleurd zijn en dus een rotswolkleur vertonen. Vandaar dat ik geopteerd heb voor een naadloze toepassing en een naadloze hoekoplossing met kitvoeg. Daarnaast moet de onderstructuur perfect vlak uitgevoerd worden, zo niet vertoont de gevel welvingen.


Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant? 

De plaat is krasgevoelig dus beter niet gebruiken waar ze kan aangeraakt worden of waar voorwerpen gestald kunnen worden. Er bestaat wel een uitvoering met een krasvastere afwerklaag.


 

Woning ‘Iterbeke-Raeymakers’ in Leuven waar ROCKPANEL metallics met zichtbare voegen werd geplaatst.

 


Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

Eens een aannemer vertrouwd is met het product, zal zijn prijszetting gelijkaardig zijn als traditionele gevelbekledingsmaterialen (baksteenproducten). Kwalitatief zal het gebouw wel een betere regenjas hebben, ontstaat de mogelijkheid om meer isolatie te plaatsen én is een lichtere draagstructuur reeds voldoende.Deel dit artikel:
Onze partners