Gewikt & Gewogen: grote stalen vleugeldeuren van ODS / Jansen (Pieter Peerlings sculp[IT])

Tijdens de tweede editie van de gevelrenovatiewedstrijd Batifaçade mocht het Antwerpse sculp[IT] architecten de prijs van de vakjury in ontvangst nemen voor het project Lalo. De hoofdrol in dit winnende project is weggelegd voor grote stalen vleugeldeuren van ODS / Jansen Viss Ixtra. Pieter Peerlings geeft toelichting. 

Waarom hebt u voor dit product gekozen? Wat gaf de doorslag?

Dit is een stalen raamprofiel dat we op maat kunnen uitdenken en uitwerken om op die manier zo fijn mogelijk de grootste stabiliteitsvraagstukken op te lossen.

 

Hoe stonden de aannemer en de bouwheer tegenover deze keuze?

De bouwheer was onder de indruk van het ontwerp (en ondertussen de realiteit).  De realisatie is echter pas kunnen doorgaan door het aandringen van de architect en de fabrikant. Garantie geven op iets dat nog nooit in die grootte werd geplaatst, was niet evident maar vanzelfsprekend wel een must voor de bouwheer.

 

Wat zijn achteraf gezien de sterke punten van het nieuwe product?

Degene die we in gedachten hadden. Op maat, sterk en fijn.

 

Zijn er bepaalde elementen of details die nog voor verbetering vatbaar zijn?

Het voortraject voor dit project was in dit kader ruim genomen zodat elk theoretisch probleem werd opgevangen. Het moet wel gezegd dat het raam nog beter functioneert dan gedacht.

 

Zijn er bepaalde dingen waar een architect rekening moet mee houden als hij/zij dit product wil gebruiken in een project?

Het is een maatwerkproduct.  Dus voor welke toepassing dan ookmoet er wel enig ontwerp- en berekeningswerk aan te pas komen.  Vanzelfsprekend is het iets duurder dan normale staalprofielen.  Niet te laag ramen dus.

 

Voor welk type projecten is dit product vooral interessant en voor welke projecten minder interessant ?

Zeer grote ramen.  Normaliter gordijngevels.  Waar slankheid gewenst is. Eventueel een dragende functie.

 

Ligt de prijs van dit product hoger of lager dan traditionele alternatieven?

8,3€/kg over het totaalgewicht van de ramen.  Bij de beenhouwer heb je hier nog geen boterhamworst voor.  Vermenigvuldigd met het totaalgewicht van deze ramen kom je wel factor twee uit t.o.v. normale grote ramen. 

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage