Grand Site Tour Eiffel: groene long in hart van Parijs

De Britse landschapsarchitecten van Gustafson Porter + Bowman zijn geselecteerd voor het ontwerp van de Grand Site Tour Eiffel in Parijs. Het ontwerp, dat de naam One Line kreeg, moet een oplossing bieden voor de drukte en de diensten verbeteren van het Parijse landmark in aanloop naar de Olympische Spelen in 2024.

One Line zal een groene corridor creëren van het Palais de Chaillot op de Place du Trocadéro tot de École Militaire op de Place Joffre. Aan Trocadéro komt een amfitheater te liggen, en nog meer publieke ruimte wordt ingericht aan de Varsovie-fonteinen.

De Pont d’Iéna wordt omgevormd tot een groene brug, en het Champ de Mars zal twee nieuwe pleinen krijgen en verhoogde lanen.

“Het ontwerp verbeeldt de unie van twee historische landschapstypologieën: de klassieke Franse tuinen gekenmerkt door grote assen die macht uitstralen, en de pittoreske Franse tuinen, als plaatsen van artistiek experiment”, klinkt het bij Gustafson Porter + Bowman. “In dit stedelijk landschap kaderen en verzachten de groene routes en tuinen de centrale as.”

Nieuwe bomen zullen geplant worden in de nieuwe parken van One Line rond de Eiffeltoren, om de biodiversiteit van het gebied te bevorderen. Met de klimaatcrisis indachtig heeft Parijs de ambitie om de meest duurzame Olympische Spelen tot nog toe te organiseren.

De eerste fase van het project One Line zal voltooid zijn in 2023, op tijd voor de Olympische Spelen het jaar nadien.

Deel dit artikel:
Onze partners