Groen licht voor Kortrijkse studententoren The Sky (Link Lab, Markland)

Nu de bouwvergunning is goedgekeurd, verrijst binnenkort op de campus van Hogeschool VIVES in Kortrijk The Sky naar het ontwerp van Link Lab, MarklandStay Studio stond in voor het interieurontwerp. De bouwwerken starten begin 2023, zodat de eerste studenten er nog voor 2025 hun intrek kunnen nemen. The Sky is een 53 meter hoge woontoren – daarmee ook een van de hoogste gebouwen van Kortrijk - met 192 studentenkoten, een klein auditorium, een studeerruimte en een samenwerkingsruimte. Het pronkstuk van het gebouw wordt het grote dakterras met een panoramisch zicht over de stad. Bovendien krijgt de campus er meteen ook een nieuw stuk park bij, goed voor 3.439 vierkante meter groen.

Dit ontwerp komt tegemoet aan de groeiende vraag naar kwalitatieve huisvesting voor studenten. Projectontwikkelaar ION koos voor gemengde functies. In de 12 hoogste verdiepingen komen ruime kamers, met telkens een gemeenschappelijke keuken per verdieping. De onderste bouwlagen voorzien functies waar ook Hogeschool VIVES gebruik van kan maken. Zo komt er een kleinschalig auditorium met zicht op het park.
Verder komt er nog een polyvalente ruimte die dienst zal doen als een studeerruimte of bibliotheek, samenwerkingsruimte, rooftop met terras en een fietsenstalling met ruimte voor 600 fietsen.

 

Verbinding tussen Kulak en Syntra

Volgens het masterplan wordt de site van Hogeschool VIVES verbonden met die van Kulak en Syntra, zodat één grote campus ontstaat. Dit maakt mogelijk dat The Sky in een nieuwe groenzone van 3.400 vierkante meter komt te liggen, groenterrein dat op dit ogenblik nog parking is.

 

Toonbeeld van duurzaamheid

Uit duurzame overwegingen, wordt er in dit project gebruikgemaakt van betonkernactivering. Er wordt zowel een warmtepomp als warmte-krachtkoppeling voorzien, zodat er veel minder gas wordt gebruikt. Anderzijds wordt er verwarmd of afgekoeld door middel van betonkernactivering. Daarvoor worden er tijdens het gieten van het beton meteen al leidingen gelegd door de hele betonstructuur van het gebouw.

Deel dit artikel:
Onze partners