“Groendaken zijn dé oplossing voor de betonstop”

Groendakspecialist IBIC koos onlangs een wel heel bijzondere locatie uit om zijn nieuwe toekomstvisie voor te stellen. “Groendaken zijn dé oplossing voor de betonstop”, klonk het ambitieus in de verborgen daktuin van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen. IBIC maakte er bekend dat het zijn diensten uitbreidt met een designteam dat volop inzet op 3D-technieken.

Architecten, beleidsmakers en aannemers zijn het erover eens: de stad van morgen is een groene stad. “De bevolking van België blijft groeien waardoor de verharding, luchtvervuiling, parkeerproblemen en de druk op ons rioleringsstelsel steeds verder zullen toenemen”, zegt Nancy Adriaenssens, Managing Director bij IBIC. “De Vlaamse regering riep daarom de betonstop in het leven. We moeten gaan verkernen. Maar als we met z’n allen dichter op elkaar gaan wonen, moeten we dat op een aangename manier realiseren door onze steden te voorzien van groendaken. IBIC biedt dan ook dé oplossing voor de betonstop.”
 

Groendaken voor een leefbare stad

Het nieuwe IBIC wil het antwoord bieden op de vragen: hoe ziet de leefbare stad van morgen eruit en hoe kunnen wij die ontwikkelen? “De stad van morgen is een groene stad”, zegt Nancy Adriaenssens. “Om te beginnen is er de ecologische en esthetische meerwaarde: daktuinen en groendaken zorgen voor meer biodiversiteit. Een groene omgeving heeft ook een rustgevend effect op wie in de stad woont en werkt. Onderzoek wijst uit dat wie in een groene omgeving werkt, dat efficiënter doet en zich gelukkiger voelt. Bovendien zuivert een groendak de lucht: 300 m2 compenseert 1 ton CO2." Groendaken en daktuinen vormen tevens ideale waterbuffers die het rioleringsstelsel ontlasten en waardoor ze overstromingsgevaar helpen te bedwingen. Ook milderen ze de hitte in een dichtbebouwde stad, het zogenaamde heat island effect.
 
“De energiefactuur vaart er wel bij. Een groendak tempert de temperatuur in de zomer”, aldus Nancy Adriaenssens. “Met een groendak werk je in de hoogte en zo benut je je bouwgrond tweemaal, met ondergronds een parking en met bovenop een mooie tuin. Een behoorlijke meerwaarde nu bouwpercelen schaarser en duurder worden.” Bij groendaken gaat de dakdichting tot driemaal langer mee. Als dochteronderneming van SOPREMA – specialist in dakdichting en -isolatie – biedt IBIC een garantie van 10 jaar op producten en plaatsing.


Drie teams reiken totaaloplossingen aan  

Om deze toekomstvisie te realiseren, breidt IBIC zijn dienstverlening uit. IBIC bestaat voortaan uit drie teams. Het team DESIGN ondersteunt de bouwheer, architect en landschapsarchitect. De designers beschikken over de allerlaatste technologische 3D-technieken, waardoor bouwheren en architecten lang voor de werken van start gaan het ontwerp kunnen visualiseren. Aan het ontwerp hangt meteen het prijskaartje voor de realisatie en het onderhoud vast. Met het BIM-pakket wordt het ontwerp van IBIC bovendien vlekkeloos geïntegreerd in de bestaande plannen. Alle partijen hebben zo inzicht in de technische aanpak en kostprijs.

“Het team REALIZE blijft de gereputeerde partner voor alles wat te maken heeft met de aanleg van daktuinen en groendaken”, zegt Nancy Adriaenssens. “De projectleiders en technische adviseurs van IBIC staan garant voor de deskundige installatie van het juiste type groendak. De groenspecialisten van de dienst CARE zorgen voor onderhoud en nazorg zodat elke realisatie in topvorm blijft.”

IBIC wil met de combinatie ontwerp, realisatie en onderhoud totaaloplossingen voor daktuinen en groendaken aanbieden. “We hebben hard gewerkt aan onze toekomstvisie en de uitbreiding van onze dienstverlening. Het is niet overdreven om te zeggen dat IBIC zichzelf heeft heruitgevonden, waarmee we onze voortrekkersrol bevestigen.”, zegt Nancy Adriaenssens. “Bij onze frisse kijk op de toekomst past dan ook een nieuw logo met een sterke baseline: taking green to a higher level. Ook onze site en andere communicatiemiddelen namen we flink onder handen.”

Deel dit artikel:
Onze partners