Groep Hydro: aluminium zit in het DNA

De Belgische editie van Architect@Work 2019 is net achter de rug. Voor ons een uitstekende gelegenheid om Johan De Bruyckere, Business Unit Marketing Manager Benelux voor de merken SAPA en WICONA, aan de tand te voelen over de groep Hydro. Hoe onderscheidt deze groep zich in de toch wel zeer competitieve markt van aluminium ?

Laten we beginnen met de achtergrond te schetsen. Hydro is een Noorse groep die wereldwijd actief is. De groep houdt het volledige productieproces intern, van de extractie van de grondstoffen tot en met de recyclage. Hydro is ook eigenaar van verschillende bauxietmijnen, gieterijen voor aluminium en fabrieken voor de productie van stalen platen. Daarnaast heeft Hydro een uitgebreid gamma aan aluminium schrijnwerk, onder verschillende merknamen. Zo is er Sapa in de Benelux en Scandinavische landen, WICONA op de Duitse markt en TECHNAL in Frankrijk.

 

Twee merken zij aan zij

Johan de Bruyckere licht de strategie voor de Belgische markt toe : « In België bestaat ons gamma uit de merken Sapa en WICONA, die zij aan zij bestaan. Dat heeft als voordeel dat we veel meer producten kunnen aanbieden, afhankelijk van een specifiek project of de wensen van de klant of architect. Zo is de keuze voor deuren in het gamma van WICONA veel groter dan in het gamma van Sapa. We hebben de luxe om met meerdere merken te kunnen werken. Het komt regelmatig voor dat we in hetzelfde project twee merken combineren. Dat is het bijvoorbeeld geval in het prachtige Luxemburgse project Royal-Hamilius, van architectenbureau Foster + Partners, in samenwerking met het Luxemburgse bureau Tetra Kayser.

 

Aanwezig op alle segmenten van de markt

Nautilus in Anderlecht (woningen), Ernest in Luik (kantoren), Post-X in Antwerpen (Kantoren), ‘t Zout in Koksijde (appartementen en diensten), maar ook ziekenhuizen, scholen,… de groep Hydro is aanwezig op alle segmenten van de markt, dankzij een breed gamma aan oplossingen. WICONA is gespecialiseerd in projecten, terwijl Sapa ook erg aanwezig is op de residentiële markt. Dankzij een netwerk van stielmannen kan Sapa hoge productiekwaliteit garanderen, evenals een uitstekende dienst-na-verkoop.

 

Vertrouwen in de toekomst

Johan de Bruyckere kijkt met vertrouwen naar de toekomst : « De betonstop zal resulteren in meer hoogbouw, en dat soort gebouwen heeft altijd nood aan bijzonder performant raamwerk. Met onze producten beantwoorden we aan die vraag. » De woningen zelf worden steeds kleiner, wat de vraag naar schuifdeuren doet toenemen. « We hebben hiervoor een uitstekende oplossing met een minimalistisch design (Artline). Dit gamma is in constante ontwikkeling en biedt talloze mogelijkheden voor de eindklant. We hebben hier net onder nog een ander gamma (Comfort Smartline, met XS oplossingen), met gedetailleerde profielen aan een iets toegankelijkere prijs. In XL zijn de profielen dieper, wat het gebruik van driedubbel glas toelaat : niet altijd een evidentie bij schuifdeuren.

 

Een legering die enkel Hydro kan aanbieden

De grote innovatie van het moment is niet zichtbaar, maar is daarom niet minder opmerkelijk, aangezien het om een exclusiviteit op de markt gaat : Hydro heeft een specifieke legering ontwikkeld, die bestaat uit minstens 75% recycled aluminium. Het aluminium is dus al eens gebruikt, bijvoorbeeld in ramen, drankblikjes of signalisatieborden. Johan de Bruyckere : « In Duitsland en het Groothertogdom Luxemburg is een afdeling opgericht die op zoek gaat naar aluminium dat het einde van de levenscyclus bereikt heeft. We hebben in onze groep een sorteerfabriek, die toelaat om aluminium te recycleren dat veel puurder is dan bij een traditionele recyclage. » Hydro is de eerste fabrikant ter wereld die in staat is om hoogwaardig gerecycleerd aluminium te gebruiken. Hydro Cyrcal is gecertificeerd door DNV GL, een onafhankelijk instituut.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage