Havenhuis Zaha Hadid grote winnaar ABB LEAF Awards

De prestigieuze ABB LEAF Awards zetten de groeiende impact van enkele van de meest indrukwekkende ontwerpen in onze gebouwde omgeving in de kijker. Het Havenhuis in Antwerpen van Zaha Hadid Architects is tot ‘Overal Winner 2018’ gekroond op de zeventiende editie, die zopas plaatsvond in Frankfurt.

“Het Havenhuis herbestemt, renoveert en breidt een voormalige brandweerkazerne uit tot een nieuw hoofdkwartier voor de haven, en brengt 500 stafleden samen die voordien in aparte gebouwen verspreid over de stad werkzaam waren”, klinkt het bij de jury. “Een duurzaam en energie-efficiënt ontwerp werd ontwikkeld, dat het BREEAM-certificaat ‘Very Good’ behaalde. Met verwijzingen naar de Schelde, Antwerpen en de dynamiek van de haven, samen met de succesvolle renovatie van een oude brandweerkazerne, dient het nieuwe Havenhuis de gemeenschap en in de toekomst ook de geplande expansie.”

Nog een prijsbeest op de ABB LEAF Awards is Sir David Chipperfield die de Lifetime Achievement Award wegkaapte. Tot de winnaars behoren ook onder meer Aedas met ‘The Beacon’ in Hong Kong in de categorie Best Tall Building Project, IDOM met ‘New Lecture Room Block’Alioune Diop University in Senegal in de categorie Best Regenerative Impact en INNOCAD Architecture met het CUBEND C&P-hoofdkwartier in het Oostenrijkse Graz in de categorie Best Commercial Building.

Bron: ABB LEAF Awards
Deel dit artikel:
Onze partners