HENRY VAN DE VELDE AWARDS 24. Brion (Axelle Vertommen)

Uit honderden inzendingen heeft een professionele jury 27 winnaars in 9 categorieën geselecteerd voor de Henry van de Velde Awards 24. Wie de Gold, Silver of Bronze Award binnen elke categorie verdient komen we te weten tijdens de feestelijke uitreiking in Bozar op dinsdag 23 januari 2024. Architectura telt naar dat moment af door in een artikelenreeks een aantal winnende architectuur- en interieurprojecten onder de aandacht te brengen. Vandaag: ‘Brion’, een reeks lampen ontworpen door Axelle Vertommen, ontstaan vanuit hoeken en bestaande uit een metalen binnen- en buitenschil.

Hoeken vormen de basis van een kamer, maar worden vaak onderbelicht. Vanuit dat idee ontstond Brion, een lamp die in een hoek geïnstalleerd kan worden. De lamp bestaat uit twee constructies in geplooid plaatstaal die in elkaar passen. De combinatie van binnen- en buitenschil verbergt de ledlichtbron, waardoor een indirect licht ontstaat. De reeks werd uitgebreid met wand- en staanlampen in drie hoogtes die zowel horizontaal als verticaal geplaatst kunnen worden. De lamp is beschikbaar in 38 kleuren voor zowel de binnen- als de buitenschil.

De jury van de Henry van de Velde Awards 24 prijst ‘Brion’ als een speelse en elegante lamp die helemaal thuishoort in de tijdgeest: “De lamp herwaardeert de hoekruimte en geeft er een andere soort oplossing voor. De knipoog naar stijlperiodes uit het verleden is aanwezig, al behoudt de lamp een eigentijds karakter.

In een kort interview vertelt vormgever Axelle Vertommen hoe de reeks lampen tot stand kwam: 

Wat betekent deze award voor jou?

Axelle Vertommen: “De Henry van de Velde Awards bekronen elk jaar inventieve ontwerpers en het is dan ook een hele eer om in de prijzen te vallen. Als ontwerper probeer ik telkens objecten vanuit een andere invalshoek te benaderen. Deze erkenning bevestigt dat een goed ontwerp niet complex hoeft te zijn en dat ook eenvoud vernieuwing kan brengen. Bij elk nieuw ontwerp probeer ik daarnaar op zoek te gaan. Er zijn oneindig veel gebruiksobjecten op de markt. Elk nieuw product moet een bestaansreden hebben. Het ontwerp is op een eenvoudige manier geconstrueerd met slechts één materiaal, is gemakkelijk te demonteren en heeft een unieke verschijningsvorm. De award motiveert me om die visie als ontwerper nog verder uit te werken.”

Hoe is het idee voor dit project ontstaan?

Vertommen: “Ontwerpen is een proces dat traag mag gaan, waarbij een ontwerp mag rijpen tot de meest zuivere vorm. De eerste schetsen voor de Brion-lampen maakte ik tijdens een treinrit, geïnspireerd door een juweel van Studio Collect dat op zijn beurt geïnspireerd was op de Brion-begraafplaats van Carlo Scarpa. Op die site bouwde Scarpa paviljoenen met een bijzondere hoekdetaillering. De getrapte vormen inspireerden me om de architectuur van een kamer in de verf te zetten en vanuit de hoek te vertrekken. De vorm bleek ook gemakkelijk te vertalen naar wand- en staanlampen. Dankzij Matière Grise, het productiebedrijf dat meteen overtuigd was van het ontwerp, is het gelukt om de drie modellen als reeks in drie formaten te produceren en te verkopen. Het model dat in productie is, wijkt amper af van het eerste prototype.” 

Wat maakt jouw project zo bijzonder?

Vertommen: “De eenvoud van het ontwerp, zowel in materiaal- als verschijningsvorm, maakt Brion speciaal. Twee metalen geplooide schillen vormen de basis, maar dankzij de werkwijze van Matière Grise kan de consument zijn eigen lamp naar keuze samenstellen. De lamp is beschikbaar in 38 kleuren voor zowel de binnen- als de buitenschil, waardoor unieke objecten ontstaan. Om overproductie te voorkomen en te kunnen beantwoorden aan de vraag van de klant, worden de lampen op bestelling geproduceerd in het atelier in Lyon. Ik leerde Matière Grise kennen tijdens het Designers Towards Business-event van MAD Brussels. Er was meteen een klik. Ik kon me helemaal vinden in hun kleurenbeleid en ze waren meteen overtuigd door het ontwerp dat helemaal in lijn met hun productieatelier lag.”

 

Op de website van de Henry van de Velde Awards 24 ontdek je alle projecten die dit jaar in de prijzen zijn vallen. Je kan er ook je stem uitbrengen op een van de 27 projecten en zo mee bepalen wie de Public Gold Award verdient. Stemmen kan tot en met 15 december.

Bron: Henry van de Velde Awards
Deel dit artikel:
Onze partners