HENRY VAN DE VELDE AWARDS 24. Poly (Michaël Kruijne)

© Michaël Kruijne
© Michaël Kruijne
© Michaël Kruijne
© Michaël Kruijne
© Michaël Kruijne

Uit honderden inzendingen heeft een professionele jury 27 winnaars in 9 categorieën geselecteerd voor de Henry van de Velde Awards 24. Wie de Gold, Silver of Bronze Award binnen elke categorie verdient komen we te weten tijdens de feestelijke uitreiking in Bozar op dinsdag 23 januari 2024. Architectura telt naar dat moment af door in een artikelenreeks een aantal winnende architectuur- en interieurprojecten onder de aandacht te brengen. Vandaag: ‘Poly’, een lage relaxstoel ontworpen door Michaël Kruijne, met een ruime armsteun die het gebruik van een laptop of tablet faciliteert.

Het concept van Poly werkt met verschillende facetten die onder een hoek ten opzichte van elkaar zijn gepositioneerd, om zo een ergonomische kuipzitting te benaderen. De stoel is ontworpen vanuit een circulaire gedachte en heeft een efficiënt productieproces. Drisag produceert lokaal en verkoopt rechtstreeks van fabrikant aan klant, wat een korte keten en toegankelijke nazorg verzekert, zoals voor herstel en hergebruik.

In haar verslag looft de jury van de Henry van de Velde Awards 24 Poly als een relaxstoel die zijn naam waarmaakt: “Het is een echt comfortabele stoel. Door de maakwijze is de stoel ook herstelbaar. Het is een vrolijke stoel waarin je je eigen voorkeur voor kleur en materiaal helemaal kwijt kan. Het feit dat hij ontworpen en gefabriceerd is in België, garandeert een korte keten.” 

In een kort interview vertelt vormgever Michaël Kruijne hoe de relaxstoel tot stand kwam: 

Wat maakt jouw project zo bijzonder?

Michaël Kruijne: “Het Poly-concept is gestart vanuit verschillende aspecten, namelijk form follows function, frugality en foresight function. Het concept is een zitmeubel op de grens tussen ontspanning en productiviteit. De multifunctionaliteit resulteert in gebruiksmaximalisatie. Frugality: het concept van constructieve vereenvoudiging om zo materiaaloverschotten te beperken en herstelbaarheid te vergroten met Drisag als lokale producent. Kiss (keep it smart & simple)! Foresight: het herbekijken van restmateriaal en afval. In de eerste plaats beperken we overschotten door een efficiënt productieproces, om vervolgens de restmaterialen en afval te integreren in de toeleveringsketen als nieuwe grondstoffen.”

Hoe draagt het bij tot een betere wereld?

Kruijne: “Poly beoogt een deel van ons professionele leven te verschuiven naar een comfortabele relaxstoel. De variatie in werkomgeving breekt sleur en stagnatie en draagt zo bij tot het welbevinden. Belangrijker nog is echter het vraagstuk van de uitputting van natuurlijke bronnen en de onbeheersbaar groeiende afvalberg. Dat vormt een van de grootste uitdagingen voor de toekomst. Het is van groot belang om nu actie te ondernemen en efficiëntie voorop te stellen volgens de zeven R’en van de circulaire economie: Rethink, Reduce, Repair, Reuse, Refurbish, Recycle en Recover. Het Poly-concept tracht te illustreren hoe die mindset kan leiden tot waardevolle meubelstukken.”

Heb je nog verdere plannen met dit project?

Kruijne: “Poly wordt intussen uitgewerkt naar een volledig assortiment van stoelen, relaxstoelen en krukken in twee uitvoeringen. De up-versie maximaliseert het gebruik van restmaterialen. Houten onderdelen worden vervaardigd uit afgedankte kantoortafels. Metalen onderdelen worden gepoederlakt met 100% restpoeder. Bekleding wordt uitgevoerd met stofoverschotten. We werken met limited edition-reeksen in bepaalde kleurcombinaties, waarbij we alle stofoverschotten bij Drisag in de komende jaren volledig tot nul willen herleiden. De re-versie is vervaardigd uit gerecycleerde materialen en focust op de minimalisatie van de milieubelasting op het eind van de levenscyclus. De bekleding wordt bijvoorbeeld uitgevoerd met gerecycleerd textiel, waarbij plastic uit de oceanen wordt gebruikt als grondstof.”

Bron: Henry van de Velde Awards
Deel dit artikel:
Onze partners