Het belang van PEFC-gecertificeerd hout

Hout is een schitterend biobased materiaal om mee te bouwen: het is natuurlijk, het slaat CO2 op vanuit de atmosfeer én is hernieuwbaar. Hernieuwbaar mits afkomstig uit duurzaam beheerd bos. PEFC-gecertificeerde boseigenaren moeten ervoor zorgen dat hun bosoppervlakte met bijbehorende houtvoorraad gelijk blijft of groter wordt. Gebruik van hout uit aantoonbaar duurzaam beheerd bos draagt dus bij aan de instandhouding van bos.

Het PEFC-keurmerk geeft niet alleen de garantie dat het hout wat ingezet wordt afkomstig is uit duurzaam beheerd bos, ook zijn er criteria en eisen voor gezonde en veilige werkomstandigheden van bosarbeiders en werknemers in de handelsketen.

 

Vraag om gecertificeerd hout in te zetten

Hout is voor ontelbare toepassingen in te zetten, van constructies in de bouw, GWW projecten tot en met de afwerking van vloeren en keukens. Maak bij de start van een project direct duidelijk dat je met gecertificeerd hout wilt bouwen. Neem deze eis duidelijk op in bestekken voor het project. Zo is voor iedereen die deelneemt aan het project duidelijk wat er verwacht wordt.

Als de aannemer het PEFC Chain of Custody certificaat heeft kan hij de PEFC-claim “X% PEFC Gecertificeerd” met vermelding van zijn PEFC-certificaatnummer op leveringsdocumenten plaatsen en wordt de claim overgedragen aan de klant. Zo is het bouwproject aantoonbaar gebouwd met duurzame houtmaterialen.

De geldigheid van een PEFC-certificaat van aannemers en andere bedrijven kan je in de internationale PEFC database controleren.

 

Communiceer dat je met duurzame materialen werkt

Vele opdrachtgevers hebben oog voor duurzaamheid. Overheden zijn zelfs verplicht duurzaamheid op te nemen in alle projecten. Door duurzaamheid integraal op te nemen in een ontwerp maak je duidelijk dat je bewust omgaat met grondstoffen uit het bos en dat je een positieve bijdrage wilt leveren aan de bossen en daarmee de planeet. Communiceer over de projecten gebouwd met hout uit duurzaam beheerd bos. Als je wilt publiceren wij, natuurlijk met plezier, voorbeelden van projecten op onze website, nieuwsbrief en/of (sociale) media.

PEFC is erkend door velen, van overheden, organisaties als Consumer Goods Forum en World Business Council tot en met duurzaamheidbeoordelingsmethodes als BREEAM.

Bron: PEFC

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage