Het Jubelpark herrijst in zijn volle glorie na restauratie

Na vijf jaar van restauratiewerkzaamheden is het Jubelpark in Brussel opnieuw een prachtig symbool van cultureel erfgoed. SixByTectum, onderdeel van Tectum Group, stond in voor de uitvoering van het uitgebreide renovatieproject. Zij lieten het Jubelpark opnieuw herrijzen. 

Het Jubelpark, gelegen in het hart van Brussel, is een iconische plek die zowel historische als culturele betekenis heeft. Het werd gebouwd ter ere van de 50e verjaardag van België en herbergt belangrijke musea en monumenten, waaronder het Koninklijk Museum voor Kunst en Geschiedenis, Autoworld en het War Heritage Institute. Met zijn prachtige architectuur en weelderige groene ruimtes trekt het Jubelpark jaarlijks duizenden bezoekers.

Complex restauratieproject

Het restauratieproject van het Jubelpark startte in 2018 en omvatte uitgebreide werken aan de daken, glasgevels en terrassen. Tectum Group, een bedrijf gespecialiseerd in dak- en gevelrestauratie, werd als hoofdaannemer geselecteerd. Vooral de omgang van de site vormde een belangrijke uitdaging binnen het project. Hierdoor besloot de aannemer om de restauratie in vier fasen uit te voeren. Ook de complexiteit van bepaalde te restaureren elementen vereiste de volle aandacht van het ervaren restauratieteam van Six by Tectum. Een hoge mate van expertise werd voor de dag gelegd om de daken en gevels te herstellen volgens de traditionele methoden.

Een van de meest belangrijke aspecten van het project was de keuze om alles in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Dit betekende het gebruik van traditionele dakbedekkingsmaterialen zoals zink en look. Deze materialen zorgen namelijk voor een authentieke uitstraling, maar vereisen een grote mate van vakmanschap en precisie.

Zink en lood

Tectum Group staat in voor de afbraak van de bestaande dakbedekking, de controle van de oude houten bebording en de vervanging van de rotte dellen, als voor de behandeling tegen schadelijke elementen. In totaal krijgt 23.500m² een zinken dakbedekking en 1.400m² een loden dakbedekking. Verder herstelde de aannemer 10.000m² glazen lichtstraten en 240m² natuurleien in hun oorspronkelijke staat. Alle daken werden ook voorzien van de nodige isolatie, goed voor 21 opleggers PIR-isolatie.

Communicatieve uitdagingen

Naast de technische uitdagingen was ook vlotte communicatie van essentieel belang voor het succes van het project. Het Jubelpark bleef gedurende de hele renovatie open voor het publiek, waardoor nauwkeurige planning en coördinatie cruciaal waren om de impact op bezoekers en de musea tot een minimum te beperken. Dankzij de goede samenwerking tussen Tectum Group, de opdrachtgever en andere betrokken partijen verliepen de werkzaamheden volgens plan en binnen de gestelde termijnen.

De restauratie van het Jubelpark zal eind 2023 worden afgerond. Net op tijd voor de viering van 200 jaar België. Het Jubelpark zal een centrale rol spelen tijdens de herdenking van twee eeuwen onafhankelijkheid. De recente restauratiewerken aan de daken en glasgevels, dragen bij aan het behoud van dit monumentale erfgoed en bereiden het park voor om de komende jaren een prominente rol te spelen bij de festiviteiten en herdenkingen die gepaard gaan met deze mijlpaal in de Belgische geschiedenis.

Deel dit artikel:

Onze partners