Hoe verbeter je akoestiek in ziekenhuizen en zorgcentra?

Er is niets zo belangrijk als een optimaal herstel bij de patiënten in ziekenhuizen en zorgcentra. Rust, hygiëne en privacy zijn onmisbaar voor een vlot genezingsproces. Een teveel aan indrukken, achtergrondgeluiden en gebrek aan sereniteit zorgt ervoor dat patiënten niet altijd even vlot revalideren. De akoestiek in ziekenhuizen mag hierbij zeker niet over het hoofd worden gezien. DOX Acoustics geeft je akoestische oplossingen voor ziekenhuizen en zorgcentra. 


Aangezien hygiëne in een ziekenhuis erg belangrijk is, wordt de akoestiek maar al te vaak over het hoofd gezien. De verschillende ruimtes en vertrekken worden daarom vaak praktisch en clean ingedeeld. Het gebrek aan geluiddempende oplossingen is echter nadelig voor de gezondheid van de patiënt, maar werkt ook ongunstig voor het personeel.

De minpunten:

  • Patiënten slapen slechter, terwijl een goede nachtrust één van de belangrijkste factoren is om vlot en behoorlijk te kunnen genezen;
  • Verhoogd stressniveau voor zowel het verpleegkundig personeel als de patiënt;
  • Door de vermoeidheid zal de kwaliteit van de zorgverlening in het gedrang komen: ze zijn minder alert en hun reactievermogen is lager.

Niet alleen in slaapvertrekken, maar ook in wandelgangen, operatiekamers, wachtruimtes, balies en consultatieruimtes is een goede akoestiek van essentieel belang.
 

Inzetten op een goede akoestiek in zorgcentra: de voordelen

Door de akoestiek van je zorgafdeling te verzorgen, zet je in op een vlotter genezingsproces van je patiënten. Ze slapen beter en kunnen zich ten volle focussen op beter worden en uitrusten. Geen teveel aan prikkels, stress en ergerlijk omgevingslawaai. Maar daar stopt het niet. Een goede akoestiek wordt ook gewaardeerd door je personeel. Ze zijn energieker, aandachtiger en gaan nauwkeuriger te werk. Bovendien is een aangename akoestiek op de werkvloer ook voordelig voor het verminderen van stress en vermoeidheid. Kortom, alle partijen zijn gebaat bij een optimale akoestiek.

 

Akoestische oplossingen in ziekenhuizen: enkele aandachtspunten

Zoals we eerder aanhaalden is rust, hygiëne en privacy primordiaal in ziekenhuizen en andere zorgcentra. Ook akoestische oplossingen moeten aan die vereisten voldoen. Kwalitatieve, akoestische producten voor de zorgverleningssector zorgen voor:

  • Hygiëne: gemakkelijk in onderhoud, eenvoudig afwasbare materialen;
  • Sereniteit: een helder en neutraal kleurenpalet;
  • Privacy: akoestische gordijnen in de kamers, flexibele panelen in wachtruimtes, inkomhal, etcetera.

 

Acoustics as a Service: modulaire en flexibele oplossingen

Een andere nice-to-have is de flexibiliteit van je akoestische oplossingen. Met het oog daarop bedachten we met ons team akoestische experts Acoustics as a Service: een modulaire inzetbare formule die je jaarlijks kan herbekijken en opnieuw evalueren, en die geen hoge investering vereist. Bovendien zorgt DOX Acoustics over een complete ontzorging over de hele lijn gedurende dit traject. Met ACaaS betaal je namelijk gespreid om je cashflow zo gezond mogelijk te houden. Net als je patiënten.

 

Bron: DOX Acoustics
Deel dit artikel:

Contacteer Merford

Onze partners