Hoogbouw vervangt ruïnes

Dit project heeft te maken met een leegte, een locatie die onbedekt is gebleven sinds het bombardement op Rotterdam in 1940 en een dilemma waarvan slechts weinigen geloofden dat het kon worden opgelost. Hoewel de rest van de stad al lang weer was opgebouwd, was dit driehoekige stuk stedelijk braakland als een gapende wond of een onooglijk gat in een rij tanden. De ruimte, gelegen op een markant punt aan de Wijnhaven naast de Hogeschool Rotterdam, was te klein en te onhandig van vorm om investeerders te interesseren. Tangram Architecten heeft nu een hoogbouw gerealiseerd die niet alleen onderdak biedt aan studenten, maar in combinatie met de torenflat aan de overzijde van de weg ook een poort naar de stad vormt.

Het grondplan van de verdiepingen aan de voet van het gebouw volgt heel precies de contouren van de bouwkavel. Elke beschikbare vierkante meter wordt benut in deze extreem dichte stedelijke omgeving. De architecten geven de bovenste verdiepingen meer ruimte, breken met de smalle sokkel en creëren een verspringende voorgevel met gegroepeerde niveaus die buiten de lijn van het gebouw eronder uitsteken.

Dankzij dit concept konden ze de oppervlakte maximaliseren en ruimte creëren voor meer dan 600 appartementen op de bovenste verdiepingen. De benedenverdiepingen, waar zich een restaurant, winkels, kantoren en een bibliotheek bevinden, zijn open voor het publiek, zodat de architecten er niet alleen in slagen de ruimte optimaal te benutten, maar ook een verbinding met de omgeving tot stand brengen.

nieuwe relaties

Het gebouw en de kade zijn met elkaar verbonden, net als de kade en de brug. De vroegere leemte is niet alleen opgevuld, maar er zijn ook nieuwe relaties binnen de stedelijke context gegenereerd, waarbij de herinneringen aan puin en bomschade alleen tot het verleden behoren. Dit is vooral te danken aan de gevel: deze is ontworpen in verschillende hoogten en met een ander design aan elke kant: een glazen gevel hier; een geventileerde ALUCOBOND® bedhaak-paneelgevel met gestanste ramen daar. De verschillende gevels benadrukken de aard van het gestapelde volume van het gebouw.

De ALUCOBOND®-gevel heeft nog meer te bieden. De speciale PANELOX®, dubbel geanodiseerd composietpaneel volgt een bijzonder patroon in AluBronze 01 en AluBronze 03. Op basis van een oude zwart-witfoto van de bomresten op het terrein hebben de architecten dit patroon ontwikkeld en gebruikt om het beeld van ruïnes, verwoesting en cesuur op de nieuw ontworpen gevel vast te leggen.

het verleden herdacht

Naast het frisse, jeugdige leven dat zij aan deze onrustige plek hebben gegeven, wordt het verleden herdacht. Dankzij de PANELOX® technologie is het oppervlaktepatroon in feite meer dan een tweedimensionale kleurendruk. De tweelagige textuur, die verschillende reflectiegraden binnen elk paneel creëert en voortdurend verandert naargelang de lichtinval en het perspectief van de toeschouwer, laat het oppervlak er echt driedimensionaal uitzien.

Bron: Alucobond

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage