Hoogtechnologisch strandpaviljoen in Knokke-Heist

Dit hoogtechnologische strandpaviljoen is het winnende wedstrijdontwerp van de Oproep WinVorm voor een nieuwe Veiligheidspost aan het strand. De post verenigt de werking van verschillende hulpdiensten (redders, strandpolitie, brandweer) en biedt hen een ultiem overzicht over het kilometerslange strandgebeuren.

Het winnende voorstel voor deze Veiligheidspost werd ontworpen door Compagnie-O architecten in samenwerking met architect-kunstenaar John Körmeling.

Uitgewerkt als hoofdpost met uitzicht over de 12 reddersstoelen aan de waterlijn, heeft het veel weg van een aangespoelde boei. En toch is dit een volledig uitgeruste Veiligheidspost voor redders, brandweer en strandpolitie met coördinatie- en eerstehulppost, werk- en logistieke lokalen voor de redders, publieke toiletten en een uitkijkpost op verdieping. De gele ronde organiseert op de meest compacte wijze een efficiënt geöliede machine van hulpverlening.

Door het ‘gebouw’ te beschouwen als deel van het publieke gebeuren aan het strand, werd de ‘post’ ineens een paviljoen. Via een vrij toegankelijke doorsteek wordt het volledige functioneren binnenin onthuld: transparantie brengt strandganger en hulpverlener bij elkaar. De doorsteek is een plek van ontmoeten en verpozen en zet het paviljoen als herkenningspunt op de kaart.

De interactie met het wandelende en zonnebadende publiek wordt benadrukt door het paviljoen ook letterlijk te laten spreken. 'Dames en Heren' in opgelichte letters markeert de toegang tot de publieke toiletten. Het zet de toon voor een bepaalde architectuur die flirt met de grens van speels en serieus – een knipoog naar Emberton’s iconische Pleasure Beach in Blackpool.

Profielseries: Janisol deuren, Jansen Viss Gevels
Architect: Compagnie O Architecten
Uitvoering: Strobbe Metaalconstructie NV

Bron: Jansen AG
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners