In Memoriam: Balkrishna Doshi (1927-2023)

Op dinsdag 24 januari overleed op 92-jarige leeftijd de baanbrekende Indiase architect en stedenbouwkundige Balkrishna Doshi. Hij was een leidende figuur in de ontwikkeling van de Indiase architectuur en stedenbouw, en zijn werk had een grote invloed op de gebouwde omgeving in India en de rest van de wereld. De ontwerpen van Doshi kenmerken zich door hun eenvoud, functionaliteit en het gebruik van traditionele materialen en technieken. Hij ontving talloze onderscheidingen, waaronder de prestigieuze Pritzker Prize in 2018. Zijn werk blijft tot op van vandaag architecten en planners inspireren.

Balkrishna Doshi werd geboren in 1927 in Pune, India, en studeerde architectuur in Mumbai. Hij begon zijn carrière bij Le Corbusier in Parijs en later in India, waar hij betrokken was bij het ontwerp en de bouw van verschillende iconische projecten, waaronder het Mill Owners' Association Building en het Gandhi Labor Institutei in Ahmedabad, Gujarat.

Gedurende zijn hele carrière legde Doshi bij het ontwerpen van zijn gebouwen een enorme gevoeligheid aan de dag voor de behoeften van hun gebruikers en de omgeving. Hij was van mening dat architectuur functioneel en betaalbaar moet zijn, en bovenal moest inspelen op wat de mensen nodig hebben. Ook benadrukte hij het belang van het gebruik van traditionele materialen en technieken.

 

BELANGRIJKSTE REALISATIES

Een van Doshi’s meest markante gebouwen is het Instituut voor Indologie, een cultureel gebouw in Ahmedabad (1962), ontworpen om oude kunstvoorwerpen en manuscripten te huisvesten en te bewaren. Het was een van Doshi's eerste openbare projecten na zijn werk voor Le Corbusier.

In de stad Bangalore realiseerde Doshi in 1977 het Indian Institute of Management (IIM), ook wel bekend als The City of Gardens. Het is een academisch gebouw, verspreid over 60 hectare, en  gebouwd gedurende twee decennia. Het ontwerp omvat in elkaar overvloeiende gebouwen, gangen en binnenplaatsen die zijn geïnspireerd door de architectuur van traditionele Indiase steden, en die maximaal beschutting bieden tegen de hitte.

Maar het bekendst is Doshi wellicht voor zijn Aranya Low-Cost Housing-project, een woonprogramma op maat van gezinnen en individuen met een laag inkomen. De ontwikkeling omvat 80 verschillende woningtypes, variërend van eenkamerwoningen tot grotere eengezinswoningen, om aan de behoeften te voldoen van een breed scala aan bewoners. Met 6.5000 woningen biedt het enorme project onderdak aan maar liefst 80.000 mensen. De woningen zijn ontworpen in clusters van tien, elk met een gezamenlijke binnentuin en omgeven door geplaveide straten en openbaar domein. Het project werd in 1995 beloond de Aga Khan Award.

 

PRITZKER PRIZE

Naast zijn baanbrekende werk als architect was Balkrishna Doshi ook een vooraanstaand lesgever, die architectuur doceerde aan instellingen in heel India. Zo richtte hij de School of Planning and Architecture op in Bhopal, een van de belangrijkste architectuurscholen in het land.

In 2018 ontving Doshi de Pritzker Prize. Hij was daarmee de eerste Indiër die de prestigieuze architectuurprijs in ontvangst mocht nemen. Vorig jaar nog pakte C-Mine in Genk uit met een unieke tentoonstelling over deze iconische architect.

Deel dit artikel:

Onze partners