Individuele en collectieve ventilatiesystemen in project Nieuw Zuid

BCV Works, specialist in ventilatie en luchtkanalisatie, plaatst in het project Nieuw Zuid in Antwerpen individuele en collectieve ventilatiesystemen. Dit nieuwbouwproject met appartementen bestaat uit meerdere blokken waarin BCV Works de ventilatie verzorgde: de Zuiderpromenade, Nieuw Zuid en Zuidertuin. Er wordt gewerkt met een flexibele kanalisatie die zowel een antistatische als een antibacteriële werking heeft.

De Zuiderpromenade telt 29 appartementen, Nieuw Zuid blok 1a 45 appartementen, blok 1b 32 appartementen en Zuidertuin 45 appartementen. In Zuiderpromenade en de twee blokken van Nieuw Zuid voorziet BCV Works individuele D-systemen. De kanalisatie wordt telkens uitgevoerd met flexibele kanalisatie ingestort in het drukbeton van de breedplaatvloeren.

 

Studie van de gevraagde debieten

“Door de beperkte plafondhoogte kozen we ervoor om de traditionele galva-Spiraliet-kanalisatie die aan het plafond opgehangen wordt, te vervangen door een flexibele kanalisatie ingestort in het drukbeton van de breedplaatvloeren. Wij hebben hier geopteerd om te werken met Uniflex Plus: een flexibele kanalisatie die zowel antistatisch als antibacterieel is”, verduidelijkt Bart Waelkens, Managing Director van BCV Works. “Een grondige studie van de gevraagde debieten per ruimte en het leidingentracé is daarbij absoluut noodzakelijk. Eens ingestort is het namelijk niet meer mogelijk om nog aanpassingen uit te voeren. Daarom wordt het volledige tracé via een CAD-programma tot in de kleinste details uitgetekend.”

 

 

Coördinatie en flexibiliteit

Voor een vlot verloop van het project zijn een goede coördinatie en een grote flexibiliteit naar de klant toe noodzakelijk. “Tussen het plaatsen van de breedplaatvloeren en het storten van het drukbeton door de aannemer ruwbouw dient namelijk het volledige leidingentracé geplaatst te worden. Wij zijn dan ook volledig afhankelijk van de planning van onze klant. Elke dag zijn meer dan veertig medewerkers op de baan. Dit geeft ons de mogelijk om vrij flexibel te kunnen inspelen op de vooropgestelde planning.”

 

 

Individuele motor

De appartementen van de Zuiderpromenade en Blok 1A en Blok 1B worden voorzien van een individuele ventilatie-unit. “Wij hebben hier gekozen voor de Sentinel Kinetic omwille van zijn akoestische eigenschappen. Voordeel van dit systeem: elke appartement werkt autonoom en de bewoner stelt het toestel in volgens zijn eigen leefpatroon.”

 

Plaats regelkleppen van groot belang

In het project de Zuidertuin opteerde het studiebureau ervoor om te werken met een collectief D-systeem. “Voor een correcte werking van dit systeem moet er tijdens het ontwerp grote aandacht besteedt worden aan de plaats van de regelkleppen. Dat was een belangrijke taak voor onze ingenieur”, zegt Bart Waelkens. “Daarnaast moesten we ook veel aandacht besteden aan het isoleren van de verzamelleidingen. Daar waar bij een individueel systeem de warmterecuperatie gebeurt via het toestel in de berging van het appartement zelf, geschiedt dit bij een collectief systeem via de luchtgroep die opgesteld staat buiten het appartement. In de Zuidertuin werd beslist om de luchtgroep te plaatsen op het niveau -1.”

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners