Intelligente dampscherm Sopravap Hygro bestrijdt vocht

Vocht is een van de grootste vijanden van isolatie en van een gezond binnenklimaat. Natte isolatie doet de vochtigheidsgraad in een woning stijgen en geeft kwalijke schimmels vrij spel. Bovendien verliezen de meeste isolatiematerialen hun isolerende werking als ze vochtig (geweest) zijn. Nattigheid, zoveel is duidelijk, hou je best buiten. Een goed geplaatste damprem beschermt isolatiematerialen tegen vocht en condens.

Een dampscherm of damprem houdt de vochtige lucht in huis tegen, zodat ze niet in het isolatiemateriaal kan binnendringen. Als dat het geval zou zijn, zou de damp kunnen condenseren in de constructie, waardoor het isolatiemateriaal en/of je dakconstructie vochtig worden.

Met Sopravap Hygro ontwikkelde SOPREMA een damprem van de nieuwe generatie, dat extra zorg draagt voor natuurlijke isolatiematerialen. Wat de werking van Sopravap Hygro bijzonder maakt, is de dampdiffusieweerstand die zich automatisch aanpast aan de luchtvochtigheid.

 

Een slim dampscherm kan dat tikkeltje meer

De vernufte werking van SOPRAVAP HYGRO heeft in de winter dezelfde werking als een ander, standaard dampscherm. Maar in de zomer maakt dit slimme dampscherm het verschil. In de zomer wordt het buiten regelmatig warmer dan binnen. Daardoor kan vochtige lucht in de omgekeerde richting het huis binnendringen: van buiten naar binnen. Daardoor zou er vocht kunnen ontstaan aan de buitenzijde, tussen de (dak)constructie en het isolatiemateriaal.

Om dat te voorkomen, gaan de poriën van het dampscherm wijder open, zodat het vocht niet gaat condenseren. Is het ’s winters koud en nat, dan beperkt het vlies het vochttransport opnieuw tot een minimum. Het hele jaar door biedt het slimme hygro-regulerende materiaal van de damprem bescherming en garandeert het de goede werking van de natuurlijke isolatie.

De damprem zorgt er bovendien voor dat er niet te veel vocht binnenblijft en er zich dus geen condens kan vormen. Dat maakt het slimme materiaal bijzonder geschikt voor keukens, badkamers en andere vochtige ruimtes.

 

Performant en luchtdicht

De toepassing van Sopravap Hygro komt het beste tot zijn recht bij muren en hellende daken waar gebruik wordt gemaakt van 100% natuurlijke houtvezelisolatie, zoals het uiterst duurzame en ecovriendelijke PAVATEX. Het systeem is ook compatibel met houtwol, rotswol en glaswol. De combinatie zorgt voor een performante en luchtdichte bescherming van de hele bouwschil.

Sopravap Hygro bewijst zeker 35 tot 40 jaar zijn dienst en heeft een erg grote mechanische weerstand dankzij de verstevigde inlage. Bovendien is het materiaal doorzichtig, waardoor het product geschikt is voor ingeblazen isolatie, zoals cellulose.

 

Hoe een (plat) dak lucht- en waterdicht maken?

Een dak lucht- en waterdicht maken is cruciaal. Dat het niet binnen mag regenen, spreekt wellicht voor zich, maar ook lucht is een boosdoener. Luchtdicht isoleren voorkomt dat er warmte ontsnapt via kieren en spleten, wat niet alleen energie bespaart, maar ook – opnieuw – vochtproblemen voorkomt. Ontsnapte lucht bevat namelijk ook vocht die kan gaan condenseren.

Om een (plat) dak luchtdicht te maken, is het juiste dampscherm of dampremmend membraan cruciaal, want dat beschermt isolatiematerialen tegen vocht en condens. SOPREMA ontwikkelde met SOPRAVAP HYGRO  een intelligente variant waarvan de poriën van het membraan zich automatisch aanpassen aan de luchtvochtigheid. Daarnaast spelen de gebruikte tapes een rol, én het feit dat het isolatieschild volledig is. Het moet met andere woorden goed aansluiten.

Bron: Soprema
Deel dit artikel:

Contacteer Soprema

Onze partners