Internationale award voor The Attic van JDWA

Het Nederlandse bureau JDWA (Johan de Wachter Architecten) heeft een Architizer A + Award gewonnen met de transformatievan een grote ongebruikte zolder tot een duurzame, dynamischeen eigentijdse werkomgeving voorUpfield.

In 2017 heeft Unilever de margarineafdeling afgesplitst. Deze bedrijfstak is verdergegaan onder de naam Upfield. Ook de panden moesten fysiek gesplitst worden om beide bedrijven op de site tehuisvesten. JDWA werkt aan verschillende projecten en ingrepen in het bestaande vastgoed om te komen tot een nieuwe organisatie en logica op de site. De begane grond van de site blijft in gebruik als fabrieksruimte voor de productie van diverse producten, logistieke ruimtes en magazijnen. De verdiepingen hierboven stonden leeg en werden niet gebruikt. JDWA heeft onderzocht welke delen van het gebouw potentie hebben om van functie te wisselen, van opslagruimte tot kantoorprogramma's. Op deze manier wordt het hele proces van onderzoek tot productie en distributie lokaal georganiseerd, binnen de stedelijke context van Rotterdam. De onbenutte ruimte van het eerste gebouw dat op de site werd gebouwd in1891 en drieverdiepingen van de Villa (1915) bieden de mogelijkheid om kantoren te verplaatsen

Het nieuwe werken

Alle interventies weerspiegelen de ambitie van Upfield om op een ander manier te werken. Individuele kantoren worden tot een minimum beperkt en de verschillende niveaus worden met elkaar verbonden, dit versterkt het gevoel van samenhorigheid. Om een creatieve en dynamische werkplek te creëren is het standaard kantoorprogamma geactiveerd met een mix van formele en informele vergaderruimtes. Vanwege het bijzondere werk dat Upfield doet, staan ​​ook keukens en proefbalies op het programma. De werkplekken zijn volledig flexibel ingericht, passend bij de nieuwe werkcultuur van Upfield.

Identiteit & karakter

Er is een eigentijdse kantooromgeving gecreëerd die de nieuwe identiteit van Upfield representeert, zonder het historische karakter van het bestaande gebouw te verliezen. De interieurs zijn ontworpen in nauwe samenwerking met de vertegenwoordigers van Upfield, die verantwoordelijk zijn voor de visuele identiteit en branding, om zo de waarden van Upfield terug te laten komen in het ontwerp. Het toegepaste hout en de talrijke planten vertegenwoordigen de plantaardige filosofie van Upfield.

Attic & Villa

De kantoorruimte voor Attic bevindt zich op de zolderverdieping van het oudste fabrieksgebouw aanwezig op het terrein. Hierdoor heeft het gebouw historische kwaliteiten. Om een ​​eigentijds landschapsbureau te realiseren zijn er verschillende ingrepen gedaan. Allereerst zijn een aantal muren zonder historische waarde gesloopt, hierdoor is er meer ruimte voor herontwikkeling. Om het ruimtegebruik verder te optimaliseren, zijn de wanden van de meubelstukken multifunctioneel, met geïntegreerde functies zoals telefooncellen, kluisjes, reproductieruimtes, productdisplays en ruimte voor technische installaties. Op deze manier wordt de ruimte opgedeeld in verschillende zones met elk een eigen karakter. De verschillende verdiepingen van de villa en de zolder zijn verbonden door een vide, het dubbele houten zadeldak is nu zichtbaar vanaf verschillende verdiepingen. Ten slotte is een deel van het dak is vervangen door glas om de voorzijde van de zolderverdieping te voorzien van daglicht. Tevens biedt het de medewerkers een spectaculair uitzicht over de Maas.

Duurzaamheid

Tijdens het ontwerpproces stond duurzaamheid centraal. Door intensief hergebruik, verplaatsing van functies en transformatie is het ruimtegebruik geoptimaliseerd. De verschillende ingrepen in het bestaande interieur en de renovatie van de bouwschil verlengen de levensduur van de gebouwen. Maar door de vormgeving en het materiaalgebruik blijven de verschillende historische lagen duidelijk zichtbaar, er wordt een nieuwe “laag” toegevoegd aan de bestaande karakteristieke historische lagen die al aanwezig zijn.

Oplevering: 2019
Architect: Johan De Wachter Architecten, Rotterdam
Opdrachtgever: Upfield Office (Rotterdam)
Locatie: Nassaukade, 3071 JL Rotterdam, NL
Programma: Transformatie van een bestaande fabriek tot een eigentijdse kantoorruimte.
Team: Marieke van Hensbergen, Johan De Wachter, Heejin Chung, Gemma Carcasona Molió, Théophile Paquet, Patricia Mata Mayrand, Nicolette Marzovilla, Anna Kintsurashvili, Marco Moretto, Virginia Lazarou, David Zatloukal, Xavier Aguilar Celi, Mathieu Chataignier and Anne Declerck
Fotograaf: Sonia Mangiapane

Deel dit artikel:

Onze partners