Isofinish steekt buitengevel esthetisch en energetisch in het nieuw

Een woning op een prachtige locatie, voorzien van een perfect geïsoleerd dak, maar qua uitzicht voor heel wat verbetering vatbaar en met buitenmuren die -door jarenlange vochtproblemen en belabberde isolatie- in slechte staat zijn... Isofinish, het geventileerde-voorzetgevel-concept, kan hierbij de oplossing zijn.

Een woning op een prachtige locatie, voorzien van een perfect geïsoleerd dak, maar qua uitzicht voor heel wat verbetering vatbaar en met buitenmuren die - door jarenlange vochtproblemen en belabberde isolatie - in slechte staat zijn... Isofinish, het geventileerde-voorzetgevel-concept, kan hierbij de oplossing zijn. Het concept omvat ultradunne isolatieplaten en een afwerking naar keuze voor esthetisch verantwoorde en energiezuinige buitenmuren.

Die oplossing was dan ook het eerste waar architectenbureau Toon Saldien uit Boechout op kwam toen hij de renovatieplannen van een woning aan het Veerse Meer te Kortgene (Zeeland) uittekende. Met Powerwall-isolatieplaten van Recticel Insulation en VMZ 200-gevelafwerking van VMZINC bereikte hij een dubbel doel: een lust voor het oog en een prima isolatieniveau.


    
                                                                  
voor en tijdens plaatsing Isofinish

 
Mooi isoleren, een concept

Een heuse esthetische en energetische uitdaging... Dat is het minste wat je begin juli 2012 nog kon zeggen van de woning aan het Veerse Meer. Het dak van de in 1963 opgetrokken houtskeletwoning was weliswaar in goede staat en goed geïsoleerd, maar de muren waren door de jaren heen geteisterd door opstijgend vocht en kenden enorm slechte isolatiewaarden. Hierdoor ging er tijdens de winter een flink deel van de warmte verloren, werd het in de zomer al snel even warm binnen als buiten en was de energiefactuur van de bewoners navenant. Na-isolatie was dan ook aangewezen.

Gom Saldien van architectenbureau Toon Saldien opteerde meteen voor na-isolatie aan de buitenkant omdat dit voor de woning aan het Veerse Meer bouwfysisch de beste oplossing was. Dankzij isolatieplaten zou de isolatieschil ononderbroken geplaatst kunnen worden en zouden koudebruggen geen kans krijgen. Isoleren aan de buitenzijde heeft ook geen invloed op de binnenafwerking en leidt evenmin tot plaatsverlies. Bovendien biedt de Powerwall buitengevelisolatie van Recticel Insulation het voordeel dat het zelfs ultradun voor uitstekende thermische presaties zorgt. Hun beperkte gewicht maakt ook de na-isolatie van oude, broze muren mogelijk, zelfs als ze dubbel worden geplaatst. En dat was ook wat Saldien liet doen in het project. Hij koos voor buitengevelisolatie met twee Powerwall panelen van 6 cm, geschrankt geplaatst om een ultra-performante isolatieschil te bekomen. 

Inzake buitenaanzicht was er voor het architectenbureau ook heel wat werk aan de winkel. In de loop der tijd waren aan huis aan het Veerse Meer tot vier maal toe stukken aan- en bijgebouwd. Het resultaat? Een lelijk amalgaam van hoofdgebouw en diverse aan- en bijgebouwen. Toon Saldien koos voor VMZ 200 van VMZINC in de kleur QUARTZ (fluweelgrijs) om de woning een esthetisch verantwoord en homogeen uiterlijk te verlenen. “Deze panelen, van 20 cm breed en 3 meter lang,” legt Gom Saldien uit, “worden horizontaal en overlappend geplaatst en creëren, afhankelijk van de stand van de zon, een geraffineerd spel van schaduw en licht. Bovendien is een zinken gevelafwerking bijzonder duurzaam. Ze is tot 100% recycleerbaar, vraagt nauwelijks onderhoud, is volkomen waterdicht en bestand tegen de grillen van de natuur.”

Isolatie en zink, een vlotte en vederlichte samenwerking

Voor aannemers en plaatsers – en dus ook voor de agenda en de portemonnee van bouwheren – kent de Isofinish oplossing als bijkomend voordeel dat het makkelijk, tijdbesparend en probleemloos te plaatsen valt. Dit plaatsings- en montagegemak kwam ook in het renovatieproject Veerse Meer duidelijk naar voor.
“Van zodra beslist was dat we het Isofinish concept gingen toepassen om een mooi en uitstekend geïsoleerde woning te bekomen, ging alles inderdaad vrij vlot,” bevestigt aannemer Marcel Schroevers. “We namen contact op met Recticel Insulation en besloten de 270 m² gevel 2 x te overbruggen met Powerwall isolatie. Die hele klus was met met twee man in amper twee weken geklaard. De 6 cm dunne Powerwall isolatieplaten zijn immers ultralicht en kunnen dankzij hun uniek tand-en-groef-kliksysteem in een mum van tijd worden gemonteerd. Dat systeem zorgt er trouwens ook voor dat de isolatieplaten netjes in elkaar schuiven waardoor de kans op energielekken bijna nihil wordt en een doorlopend isolatieschild wordt gecreëerd. Het buitengevelisolatiesysteem Isofinish biedt bovendien meer mogelijkheden dan andere systemen. Zo is het houten lattenwerk waarop de isolatieplaten worden gemonteerd perfect uitlijnbaar met de regelschroeven, waardoor een perfect rechte buitengevelafwerking bijna kinderspel werd, ook al stond aan het Veerse Meer zowat elke muur schots en scheef. Dankzij de geventileerde spouw wordt condensatie vermeden en ook het regenwater wordt sneller afgevoerd.”

Voor de gevelafwerking met zink werd een oude rot in het vak bij het renovatieproject Veerse Meer betrokken. Zink-kenner Jurgen Van Keulen: “Zink is een ideale bekleding voor projecten als deze.  Want naast hun creatieve meerwaarde onderscheiden de gevelpanelen van VMZINC zich door hun plaatsingsgemak. Zeker de VMZINC 200-overlappingspanelen. Die zijn niet alleen licht - het gewicht per geplaatste m² bedraagt ongeveer 9 kilo -, de plaatsing gaat ook heel snel en eenvoudig. Met behulp van een nagelpistool kunnen de panelen heel makkelijk vastgespijkerd worden.“

                                                                                               
na plaatsing met Isofinish®

Een nieuwe look en tot 25% korting op energiefactuur

Zelfs de klassieke geïsoleerde spouwmuren beantwoorden soms niet aan de energieprestatienormen van vandaag (U-waarde maximaal 0,40 W/m²K). Om nog te zwijgen over muren zonder isolatie. Die halen ongeveer een dubbele (dus dubbel zo slechte) U-waarde. Na-isolatie van muren  is nochtans een investering die onmiddellijk rendeert:  een energiefactuur die tot 25% lager is en meer wooncomfort. Bovendien zijn er nog steeds een aantal premies. Voor buitenisolatie van bestaande muren kan men in Vlaanderen een premie krijgen van 15 euro/m². In Brussel varieert de premie van 80 tot 100 euro/m² en in Wallonië kan ze oplopen tot 62 euro/m². Voorwaarden op www.energiesparen.be; www.leefmilieubrussel.be en energie.wallonie.be.

Technische fiche renovatieproject gevel Veerse Meer

Type gebouw: vakantiewoning / woning
Ligging in de omgeving: vrijstaand gebouw naast open meer
Aantal bewoners: 5
Bouwjaar: 1963
Renovatiejaar buitenmuren: 2012
Oppervlakte perceel: 500 m² - 700 m²
Oppervlakte woning: 225 m²
Oriëntatie woongedeelte: zuid
Rc-waarde buitenmuren: 5,78 m²K/W
Oppervlakte buitenmuren: 270 m²
Gevelafwerking: VMZ 200 QUARTZ
Isolatie: 2 x 6 cm Powerwall

Deel dit artikel:

Onze partners