ISOVER lanceert nieuw online perfect dakdossier

Vanaf 1 januari 2020 moet elk dak in Vlaanderen voldoen aan de nieuwe Vlaamse dakisolatienorm. Maar niet alleen de strenge normering zet bouwers en verbouwers aan tot investeringen in isolatie. Via een slecht of niet geïsoleerd dak gaat enorm veel warmte verloren. Uitstekende dakisolatie is dus sowieso goud waard. Maar wat heb je precies nodig om bij de (na-)isolatie van een dak tot een optimaal resultaat te komen? Hoe kan dit op de meest kosten-efficiënte manier, en van welke premies kan je nog genieten? Het antwoord is te vinden op het gloednieuwe perfect dakdossier van ISOVER. In elk geval biedt ISOVER met het Suspente PlayGyp® I-systeem een all-in-one totaaloplossing aan, met als resultaat een maximaal comfort, hoge isolatiewaarden en optimale akoestische prestaties.

Strengere normen halen en kosten besparen: denk aan de luchtdichtheid

Vanaf 2020 moeten daken van woningen die te koop of te huur worden aangeboden in Vlaanderen verplicht geïsoleerd zijn. Daarbovenop introduceerde de Vlaamse overheid begin 2018 al het S-peil of schilpeil. “Sinds 1 januari 2018 mag het S-peil bij nieuwbouw in Vlaanderen niet hoger liggen dan S31, wat een inspanning vraagt van alle betrokkenen. Naast factoren zoals de isolatie en de vormefficiëntie is perfecte luchtdichtheid een heel belangrijke voorwaarde bij het behalen van deze nieuwe norm,” stelt Annick Hulsman van ISOVER. Maar ook wie met een verbouwproject zit, houdt best rekening met de luchtdichtheid. “Enkel bij een goed geïsoleerde en luchtdichte constructie vermijdt men ongecontroleerde luchtstromen, wat een positief effect heeft op het warmtecomfort én op de energie-efficiëntie”, aldus Hulsman.

 

Wat is het perfecte dak?

Wie het slim aanpakt, kan dankzij een verbeterde dakisolatie het warmteverlies van zijn woning tot 30% verminderen. Het is de eerste en meest efficiënte stap om energie, en dus ook kosten, te besparen. Maar hoe begin je eraan? Dankzij een slimme combinatie van elementen bedacht ISOVER dé oplossing voor het perfecte dak. Het ophangsysteem Suspente PlaGyp® I zorgt ervoor dat daken snel en efficiënt (bijkomend) kunnen worden geïsoleerd. Zo wordt de isolatie – ook de dubbele laag – correct aangebracht. Unieke rondellen en doppen garanderen de luchtdichtheid van het naadloos aansluitende Vario® KM duplex-dampscherm. Met de Vario® KB1-tape kleeft men overlappingen tussen de dampschermbanen dicht, terwijl de Vario® DoubleFit-mastiek zorgt voor een perfecte aansluiting tussen het dampscherm en de omringende bouwdelen. Resultaat: een perfect luchtdichte afwerking, uniek op de markt.

Dankzij de dakisolatiecalculator van ISOVER kan de consument vanaf nu op een heel eenvoudige manier berekenen welk en hoeveel materiaal er nodig is voor hun project. Een boodschappenlijstje en handige plaatsingstips krijgen ze er gratis bovenop.

 

Akoestische prestaties

Wie een isolatiemateriaal kiest, kijkt waarschijnlijk meteen naar de thermische waarde. Toch zijn ook de akoestische prestaties niet onbelangrijk. Terwijl de meeste isolatiematerialen alleen thermisch isoleren, zorgt ISOVER-glaswolisolatie voor een heerlijk warme én stille woning.

Een hellend dak dat geïsoleerd is met glaswol werkt volgens het massa-veer-massaprincipe: twee massa’s worden ontkoppeld door een soepel isolatiemateriaal dat optreedt als geluidsabsorberende veer. Wanneer geluidsgolven van buitenaf de dakbedekking aan het trillen brengen, vangt de glaswolisolatie de trillingen op. Het geluid wordt dan sterk verzwakt doorgegeven aan de binnenafwerking, bijvoorbeeld Gyproc®-platen. Zo heb je amper last van straatlawaai of ander luchtgeluid.

ISOVER liet een extern laboratorium de verschillende isolatietechnieken voor een keper-gordingendak vergelijken aan de hand van verschillende akoestische testen. Wat blijkt? Het beste resultaat van deze testen bereik je met het perfect dak-systeem.

 

Kostenefficiënt en duurzaam

Elke ervaren bouwer en verbouwer is er zich van bewust: de snelheid van de plaatsing heeft een grote invloed op de totaalprijs van de isolatiewerken. En juist daarin maken de oplossingen van ISOVER het verschil. Met het perfect dak-systeem kan je dan ook flink op werkuren besparen.

ISOVER nam de proef op de som en isoleerde twee identieke dakschilden: één met een ophoging in hout en één met het perfect dak-systeem. De plaatsingstijd van de twee isolatieoplossingen verschilde behoorlijk: via het perfect dak-systeem werd de isolatie tot maar liefst 25 procent sneller geplaatst. Daardoor wordt niet alleen veel tijd bespaard, maar ook heel wat geld in werkuren.

Glaswolisolatie is bovendien duurzaam in alle betekenissen van het woord. Het is vervaardigd uit natuurlijke en recycleerbare materialen en gaat een leven lang mee. ISOVER-glaswol bestaat grotendeels uit gerecycleerd afvalglas en het werfafval kan opnieuw gebruikt worden. Het materiaal is niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de gezondheid. ISOVER kreeg daarom het Eurofins Indoor Air Comfort Gold-label.

Ontdek hier het perfect dak-dossier: http://www.isover.be/perfectdak

Bron: Isover
Deel dit artikel:

Contacteer Isover®

Onze partners