ISOVER lanceert Vario Xtra: totaaloplossing voor luchtdicht geïsoleerde muren en daken

Ondanks voldoende isolatie gaat in nog heel wat woningen tot 25% van de warmte verloren via allerlei spleten en kieren. Dat kost gebouwen punten op de EPB-schaal, haalt de energiefactuur van hun bewoners onnodig naar boven en maakt het risico op condensatieproblemen aanzienlijk groter. Met Vario Xtra lanceert ISOVER op Batibouw de vervolmaking van zijn bekend Vario-systeem voor luchtdicht bouwen.
Ondanks voldoende isolatie gaat in nog heel wat woningen tot 25% van de warmte verloren via allerlei spleten en kieren. Dat kost gebouwen punten op de EPB-schaal, haalt de energiefactuur van hun bewoners onnodig naar boven en maakt het risico op condensatieproblemen aanzienlijk groter. Met Vario Xtra lanceert ISOVER op Batibouw de vervolmaking van zijn bekend Vario-systeem voor luchtdicht bouwen.
Door luchtdicht te bouwen of te verbouwen, kan je volgens ISOVER warmteverliezen een halt toeroepen en het E-peil makkelijk met 10 tot 12 punten doen zakken. Dat is – nu de EPB-wetgeving in Vlaanderen E60 als norm voor 2014 oplegt en tegen 2020 een E-peil van maar maximaal 30 zal mogen worden gehaald - zeer zeker belangrijk voor nieuwbouw, maar zeker ook voor renovatie. Het vermijden van warmtelekken en koudebruggen resulteert immers altijd in een dalend energieverbruik en bijgevolg ook een lagere energiefactuur. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee. Bovendien loopt je woning geen gevaar op schade ten gevolge van condensatie.


4 producten

Het nieuwe Vario Xtra-systeem van ISOVER bestaat uit 4 producten: het vochtregulerende dampscherm Vario XtraSafe, fixatiestrips Vario XtraFix, kleefband Vario XtraTape en de tweecomponenten-luchtdichtingskit Vario XtraFit. Je kleeft de Vario XtraFix op een structuur (hout of metaal), hecht er de Vario XtraSafe aan vast, dicht de naden met Vario XtraTape en Vario XtraFit en je bent volgens ISOVER zeker van een uitermate hoogwaardige luchtdichte afwerking die bovendien langdurig betrouwbaar is.


Fixatie met klittenband
Een van de meest in het oog springende elementen die in het Vario Xtra-systeem werden geïntegreerd, is de toepassing van het klittenbandprincipe voor de bevestiging van het lucht-/dampscherm.De klittenbandfunctie zorgt ervoor dat het vochtregulerend dampscherm snel en nauwkeurig kan worden geplaatst en gemakkelijk aan de fixatiestrips met klittenband kleeft. Doordat er niet geniet hoeft te worden, wordt het luchtdichtingsmembraan niet geperforeerd. Bovendien kan het vochtregulerend dampscherm Vario XtraSafe indien scheef geplaatst, nog losgemaakt en gecorrigeerd worden, zonder schade en met behoud van de hechtingskracht van de klittenband. Het is ook de toepassing van klittenband die de plaatsing door één persoon mogelijk maakt. Die vervangt immers de ‘derde hand’ die bij het aanbrengen van andere dampschermen nodig is om juist te kunnen positioneren en glad te trekken.
Dampscherm, afdichtingskit en kleefband

Het nieuwe dampscherm Xtra Safe is inzake waterdampdiffusieweerstand (Sd-waarde: 0,3 – 20m) uitermate flexibel. Het past zich zeer nauwkeurig aan de meest uiteenlopende klimaatomstandigheden.

    De hoogwaardige basislaag van de nieuwe Vario Xtra Tape heeft extra sterke kleefkracht en een bijzonder hoge waterresistentie om de langdurige en stabiele afkleving van het membraan te verzekeren. De praktische ‘finger-lift’ maakt het gemakkelijker om de beschermingsstrip te verwijderen, waardoor sneller gewerkt kan worden.

Ook de afdichtingsmastiek die deel uitmaakt van het nieuwe Vario Xtra-systeem, is geoptimaliseerd. De tweecomponentenkit is uiterst elastisch en kan eveneens worden gebruikt op onregelmatige oppervlakten. Een kleurverandering duidt aan wanneer het product volledig droog is: lichtgroen is de kit nog vochtig, donkergroen volledig droog.
Ontdek het gamma op Batibouw: hal 5 - stand 5.201
Deel dit artikel:
Onze partners