Jaaroverzicht 2021: internationale prijsbeesten

Administratief Centrum Etterbeek (Jaspers-Eyers Architects, BAEB)
tmSN (BLAF architecten)
Parkeergebouw IMEC/KU Leuven (Stéphane Beel Architects)
't Atelier (dmvA)
Tivoli GreenCity (architectesassoc+,  Cerau, Atelier 55, Atlante, YY Architecture)
Brug Tintagel Castle (Ney & Partners, William Matthews Associates)
MontLégia-ziekenhuis (ASSAR ARCHITECTS / Artau Architectures)
UTOPIA (KAAN architecten)
Melopee, XDGA

De architecten in ons kleine landje hebben een uitstekende internationale reputatie. Dat blijkt ook uit de prijzen die tal van Belgische projecten en hun ontwerpers in 2021 te beurt vielen. Een overzicht.

International Property Awards

Het jaar ging al meteen goed. Drie Belgische projecten werden bekroond op de International Property Awards in Londen, met Jaspers-Eyers Architects als rode draad: het nieuwe administratieve centrum van Etterbeek (Jaspers-Eyers Architects, BAEB), ZIN, de herbestemming van de WTC-torens in Brussel (51N4E, Jaspers-Eyers Architects, L'AUC) en het Brusselse kantoorgebouw Spectrum (Jaspers-Eyers Architects). Jaspers-Eyers werd nog een vierde keer bekroond met een Duits project, met name de Eden Tower in Frankfurt, in samenwerking met TLBD en Jahn-MK.

>> lees het volledige artikel

 

AIT Awards 

De AIT Awards, een van de grootste internationale wedstrijden voor architectuur en interieurontwerp, worden tweejaarlijks uitgereikt tijdens Light + Building in Frankfurt. Dit jaar zijn 83 winnaars bekroond door de internationale jury, waaronder ook drie Belgische projecten, met name BLAF architecten voor het project tmSN in Sint-Niklaas, Stéphane Beel Architects voor het Imec-parkeergebouw in Leuven en dmvA voor ’t Atelier in Mechelen.

>> lees het volledige artikel

 

BREEAM Awards

De BREEAM Awards bekronen mensen, projecten en organisaties die toonaangevend zijn op vlak van duurzaam ontwerpen en ontwikkelen. Tivoli GreenCity in Laken (architectesassoc+,  CerauAtelier 55AtlanteYY Architecture) werd daarbij gekroond tot beste BREEAM-project van West-Europa. De Faar by Beel (Stéphane Beel Architects) in De Nieuwe Dokken in Gent kreeg een eervolle vermelding in de categorie 'Homes: Design Stage Award'.

>> lees het volledige artikel


Bridges Design Award

De Tintagel-brug in het Engelse Cornwall van Ney & Partners en William Matthews Associates reeg de Britse prijzen aaneen in 2021, met onder meer de Bridges Design Award en RIBA South East Award. De markante voetgangersbrug verbindt het middeleeuwse fort Tintagel Castle opnieuw met het dorp.

>> lees het volledige artikel

 

MIPIM Awards

Belgische nominaties zijn intussen een vaste waarde bij de MIPIM Awards, maar het was al van 2018 geleden dat een Belgisch project nog met een prijs aan de haal ging. Het MontLégia-ziekenhuis in Luik (ASSAR ARCHITECTS / Artau Architectures) schoot de hoofdvogel af in de categorie ‘Best Healthcare Development’. Gare Maritime (Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA) kon de nominatie in de categorie  ‘Best Refurbished Building’ niet verzilveren, maar ging wel naar huis met de 'Special Jury Award'. 

>> lees het volledige artikel

 

ABB Leaf Awards

Utopia, het gebouw dat onderdak biedt aan zowel de hoofdbibliotheek als de Academie voor Podiumkunsten in Aalst, kaapte in 2021 de hoofdvogel weg op de jaarlijkse ABB LEAF Awards in de categorie ‘Best Arts & Culture Building Project’. LEAF staat voor ‘Leading European Architects Forum’ en verenigt toonaangevende architecten van over de hele wereld. Utopia, ontworpen door KAAN Architecten uit Rotterdam, verscheen ogenschijnlijk als vreemde eend in de bijt op de shortlist tussen musea uit New York en verschillende prestigieuze projecten uit China. De internationale jury viel echter als een blok voor de mix tussen oud- en nieuwbouw op de historische Pupillensite.

>> lees het volledige artikel


BigMat Grand Prize for Architecture

Het Belgische Xaveer De Geyter Architects heeft met het stadsgebouw Melopee in 2021 de hoofdprijs weggekaapt op de internationale Grand Prize for Architecture 2021, die tweejaarlijks wordt uitgereikt door de BigMat Group, een Europees netwerk van onafhankelijke handelaars in bouwmaterialen. De BigMat International Architecture Award wil het beste van de Europese architectuur in de kijker zetten. Nog een Belgische winnaar tijdens de uitreiking in Parijs was GoffartPolomé Architectes die met de Hangar à Sel in Houffalize de BigMat Finalist Prize in Belgium’21 won. Matador kreeg een eervolle vermelding voor het project TOIT & MOI in Ghlin. 

>> lees het volledige artikel

 

Deel dit artikel:
Onze partners