Jaaroverzicht 2021: nationale awards

HQ Cordeel, BINST ARCHITECTS
CART, MAX8 architecten
A Giant Sculpture, Gijs Van Vaerenbergh
Parkeergebouw IMEC/KUL, Stéphane Beel Architects.
The Dutch Vault, wilma wastiau.
Gare Maritime, Neutelings Riedijk Architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA
De Motten Tongeren, Sweco
Dorpskern Rijmenam, Jozef Legrand – Ingenieursbureau France
CARWASH, RAAMWERK
Mundo-a, B-architecten
LOODS 23, DENC!-STUDIO
interbellumwoning Joseph De Bruycker in Roeselare. restauratie door Marc Plancke.
Hoofdkantoor BNP Parisbas Fortis, Baumschlager Eberle Architekten - Styfhals & Partners – Jaspers Eyers Architects
Kantoorgebouw Kortrijk, OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Bouwmaterialendorp, TETRA architecten
Stam Europa, 51N4E
Melopee, XDGA
Atelier Simone en Lucien Kroll, La Mémé, Université Catholique de Louvain, Brussel, 1970.
BC Materials, Brussel
Porta 1070, OSK-AR architecten

Corona gooide ook dit jaar nog roet in het eten van heel wat (fysieke) awardceremonies, maar dat hield de sector niet tegen om prijzen uit te reiken. Wel integendeel: er werden ook een aantal nieuwe awards in het leven geroepen. Een overzicht van de prijsbeesten.

Staalbouwwedstrijd

De eerste belangrijke prijsuitreiking van het jaar was die van de Staalbouwwedstrijd. Infosteel organiseert deze wedstrijd jaarlijks beurtelings in België en in Luxemburg en was dit jaar aan zijn 21ste editie toe. Infosteel bekroonde vier laureaten: HQ Cordeel (BINST ARCHITECTS), CART (MAX8 architecten), A Giant Sculpture (Gijs Van Vaerenbergh) en Parkeergebouw IMEC/KUL (Stéphane Beel Architects). De Publieksprijs was voor The Dutch Vault van wilma wastiau.

>> lees het volledige artikel

 

Belgian Timber Construction Awards

2021 was ook het jaar van de eerste nationale houtarchitectuurprijs. De Belgian Timber Construction Awards wil de mogelijkheden van hout als bouwmateriaal in de schijnwerpers plaatsen en een uitstalraam bieden aan kwalitatieve Belgische houtarchitectuur. Deze projecten vielen in de prijzen: G1203 (GAFPA Bureau voor Architectuur en Stedenbouw), MUG-CASAVIVA (Collectif d’architectes La Verte Voie), Gare Maritime (Neutelings Riedijk Architecten i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA), ALEX (Atelier Vens Vanbelle) en Jaspar (Guillaume Sokal).

>> lees het volledige artikel

 

Belgian Construction Awards

Na een noodgedwongen uitstel in 2020 werden de eerste Belgian Construction Awards dan toch uitgereikt in 2021 tijdens een virtuele editie. Groep van Roey, Sweco Belgium, Banimmo, Witteveen+Bos en Extensa Group vielen in de prijzen. Charlotte Fleerackers van Stabco Foundations werd verkozen tot Bouwvrouw van 2020, Joeri Beneens van Beneens Bouw en Interieur schopte het tot Bouwman van 2020.  

>> lees het volledige artikel

 

Prijs Publieke Ruimte

Tijdens het online Congres Publieke Ruimte op 1 juni werden Tongeren en Rijmenam bekroond met de jaarlijkse Prijs Publieke Ruimte. In Tongeren schoot de herinrichting van stadspark De Motten en de openlegging van de Jeker naar een ontwerp van Sweco de hoofdvogel af. In Rijmenam werd de heraangelegde dorpskern – ontworpen door TV Jozef LegrandIngenieursbureau France - gelauwerd. Gent ging aan de haal met de prijs van het publiek met het vernieuwde Drongenplein, opnieuw een ontwerp van Sweco.

>> lees het volledige artikel


Belgian Building Awards 

Helaas alleen digitaal dit jaar, maar daarom niet minder belangrijk, was de uitreiking van de Belgian Building Awards 2021. Naast reportages op architectura.be haalden we alle winnaars achter onze microfoon voor een boeiende podcast. We zetten de winnaars nog eens op een rijtje: RAAMWERK met ‘Carwash’ (3-2-1 Façadeaward), DENC-STUDIO! met ‘Loods 23’ en B-architecten met ‘Mundo-a’ (Circular Building Award),  Neutelings Riedijk Architects i.s.m. Bureau Bouwtechniek en JDMA met ‘Gare Maritime’ (Utility Building). De Pioneer Award ging in 2021 naar Vlaanderen Circulair.

>> lees het volledige artikel

 

Onroerenderfgoedprijs

De Onroerenderfgoedprijs was dit jaar voor de interbellumwoning ontworpen door architect Joseph De Bruycker in Roeselare. De restauratie van deze woning uit 1932 is voor de bewoners een levenswerk. Ze gingen daarvoor in zee met architect Marc Plancke. Met de uitgevoerde werken hebben ze hun woning opnieuw opgewaardeerd tot een voorbeeld van de interbellumarchitectuur; klaar voor een nieuw hoofdstuk.

>> lees het volledige artikel

 

FEBE Elements Awards

FEBE, de Federatie van de Betonindustrie, heeft in november haar FEBE Elements Awards uitgereikt, na een gedwongen onderbreking in 2020. Er werden vijf laureaten bekroond: hoofdzetel van BNP Paribas Fortis (Baumschlager Eberle Architekten - Styfhals & PartnersJaspers Eyers Architects), Oosterweelverbinding (Zwarts & Jansma Architects), Skate Park, Genk (Ebema), Sanering Slijperstraat fase 1 – Staden (Sweco Belgium) en Kantoorgebouw – Kortrijk (OFFICE Kersten Geers David Van Severen).

>> lees het volledige artikel

 

Brussels Architecture Prize

2021 was tevens het jaar van de eerste editie van de Brussels Architecture Prize, die de grote ruimtelijke kwaliteiten van de metropool in de kijker wil zetten. In totaal zijn zeven projecten en/of ontwerpbureaus bekroond in diverse categorieën: Kleine interventie: Stam Europa (Acte, 51N4E), Grote interventie: Bouwmaterialendorp (TETRA architecten), Publieke ruimte: Molenwest Square (1010 architecture urbanism), Extra Muros: Melopee (Xaveer de Geyter Architects), Lifetime Achievement Award: Simone en Lucien Kroll, Promising Young Architect Award: BC architects, Publieksprijs: Porta 1070 (OSK-AR architecten). 

>> lees het volledige artikel

Deel dit artikel:
Onze partners